Mellomvalg i USA: Disse sakene er viktigst for velgerne

Avatar photo
Publisert 8. november 2022 | 15:26

Hvert fjerde år er det mellomvalg i USA.

I dag skal det avgjøres hvem som får sitte i alle av de 435 setene i Representantenes hus.

Det er også valg på 35 av de 100 setene i USAs senat.

Guvernørvalg blir også avholdt i 34 av USAs 50 delstater under mellomvalget.

I følge en undersøkelse utført av Pew Research Center så er det noen saker som er svært viktige for velgerne ved årets valg. Det er også klare kontraster mellom hvem som bryr seg om ulike saker, avhengig av partitilhørighet.

De viktigste sakene

Ifølge Pew Research, så har amerikanerne hatt et svært negativt syn på økonomien deres den siste tiden.

Økonomien er også den saken flest er mest opptatt av.

92 prosent av republikanske velgere sier at denne saken er svært viktig for dem når de skal stemme. 65 prosent av demokrater svarer det samme.

Demokratiets tilstand i USA er i år den nest viktigste saken for velgerne. 80 prosent av demokrater mener dette er en svært viktig sak, mens 70 prosent av republikanere svarer det samme.

Utdanning er svært viktig ifølge 66 prosent av demokrater og 60 prosent av republikanere.

Helsetjenester er en sak som velgerne er noe splittet i, men som likevel er veldig viktig totalt sett. 79 prosent av demokrater mener at helsetjenester er en svært viktig sak, mens 42 prosent av republikanere svarer det samme.

Energipolitikk er i år like viktig for velgerbasen i begge partiene. 63 prosent av både demokrater og republikanere svarer at dette er en svært viktig sak.

Sakene velgerne er mest splittet rundt

Klimaendringer er den saken velgerne er mest splittet i. Her svarer 68 prosent av demokrater at dette er svært viktig, mens 9 prosent av republikanere svarer det samme.

Etterforskninger i saker knyttet til presidentene Joe Biden og Donald Trump og deres administrasjoner er også noe velgerne er splittet i.

56 prosent av demokrater og 7 prosent av republikanere sier det er svært viktig med etterforskninger av Donald Trump og hans administrasjon.

55 prosent av republikanere og 7 prosent av demokrater sier det er svært viktig med etterforskninger av Joe Biden og hans administrasjon.

Les også: Trump varsler «stor kunngjøring»

Problemstillinger knyttet til rase og etnisitet er noe som er svært viktig 52 prosent av demokrater, og 13 prosent av republikanere.

Innvandringspolitikk er svært viktig for de fleste amerikanere, men spesielt republikanere. 76 prosent av republikanere svarer at dette er svært viktig, mens 36 prosent av demokrater svarer det samme.

Abort er en mye større og viktigere sak i USA enn det er i Norge. Det er også en sak som velgerne i de to største partiene er svært splittet i. Likevel er begge velgerbasene opptatt av saken, selv om de har to ulike synspunkter på den.

75 prosent av demokrater sier at abort er svært viktig for dem, mens 39 prosent av republikanere svarer det samme.

Mener inkompetente generaler gjør dem til kanonmat: – Kom deg vekk. Skam deg

mest lest