Kritikk av FN-sjefens dyster klimaspådom: – Undergrave legitimiteten til forskningen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. november 2022 | 03:45

Flere klimaforsker som TV 2 har snakket med, reagerer på hvordan FNs generalsekretær António Guterres fremstiller klimaendringer i åpningstalen på klimatoppmøtet COP27 i Egypt.

– Jeg syns det er problematisk, sier Halvard Buhaug til TV 2. Han er forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og en av hovedforfatterne bak den siste hovedrapporten fra FNs klimapanel (IPCC).

Buhaug mener når man skal oppildne til handling, så kan det kan være fristende å ta litt hardt i eller referere til verst tenkelige utfall.

– Men det kan være med på å undergrave legitimiteten til forskningen blant folk flest.

– Vi er i vårt livs kamp. Og vi taper. Klimautslippene fortsetter å vokse. Globale temperaturer fortsetter å stige. Og planeten vår nærmer seg raskt vippepunkter som vil gjøre klimakaos irreversibelt. Vi er på full fart mot klimahelvete, og foten vår er fremdeles på gasspedalen, sa Guterres.

– Menneskeheten har et valg: samarbeid eller gå til grunne. Det er enten en klimasolidaritetspakt – eller en kollektiv selvmordspakt, fortsatte han.

Buhaug reagerer spesielt på den siste formuleringen. Han sier i den siste rapporten til FNs klimapanel, står det ikke noe om at menneskeheten vil gå til grunne hvis vi ikke når målene i Parisavtalen.

– Det er ikke noen kunnskap som tilsier at vi kommer dit, fastslår PRIO-forskeren.

Også Kikki Kleiven, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, reagerer på ordbruken til FN-sjefen:

– Som klimaforsker ville jeg aldri brukt den typen ord, for det har vi ikke belegg for å si

Kleiven som er geolog, sier vi har overlevd en istid og varierende klima de siste 20.000 årene.

Cop27: FNs generalsekretær mener menneskeheten er «fordømt» uten en klimaavtale

mest lest