NRK-journalist stilte på bystyreliste for MDG – nå trekker han seg

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. november 2022 | 21:10

Er trist.

– Noe av det første jeg egentlig tenkte på, var om dette var forenlig med jobben min. Så jeg har klarert med min redaksjonssjef, jeg har sjekket både NRKs interne retningslinjer og valgloven, og kan ikke finne noe som utelukker et politisk engasjement, sa Ole Egil Størkson til Journalisten tidligere idag.

NRK-journalisten, som til daglig jobber med dokumentarserier i NRK i Bergen, hadde blitt nominert på 8. plass av Bergen MDG ved neste års kommunevalg.

– Jeg vet at journalister skal verne om sin integritet, men dette rokker ikke ved min integritet. Jeg har ikke politikk som felt, men jobber med dokumentarserier. Hadde jeg jobbet med politikk, nyheter eller miljø, hadde jeg ikke tatt dette valget, sa han.

Deretter startet kritikken.

Det er helt innlysende at journalister ikke kan stille til valg på denne måten, sa Trygve Aas Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk (IJ) og tidligere Journalisten-redaktør.

– Jeg forstår ikke at NRK kan ha tillatt dette. Det må ha vært en glipp. Jeg vil oppfordre NRK-ledelsen til å ta en runde, og til å si at dette ikke kan skje.

Og noe skjedde.

For senere på ettermiddagen blir det klart at NRK-journalisten trekker sitt kandidatur. Det melder Størksens redaksjonssjef Eva Cathrine Berget til Journalisten. Hun beklager samtidig overfor Størkson, som etterspurte innvendinger da han vurderte å stille.

– Ole Egil Størkson informerte i juni om at han skulle intervjues av MDG med tanke på å stå på liste for dem. Han spurte samtidig om innvendinger på dette. Dette spørsmålet fikk han dessverre ikke noe svar på av meg. Det er min feil og det beklager jeg, skriver Berget til Journalisten.

Størkson tolket det at han ikke fikk svar som aksept for den videre prosessen.

– Vi vurderer at det at Størkson stiller til valg som problematisk for NRKs uavhengighet og integritet. Vi har derfor rådet Ole Egil om å trekke sitt kandidatur. Det rådet har han valgt å følge, skriver Berget.

– Trist

Selv sier Størkson til Journalisten torsdag ettermiddag at han ser at saken ble stor og belastende for NRK.

– Jeg tenker at Trygve Aas Olsens poeng om at jeg ikke selv kan vurdere om jeg har integriteten min i behold, er noe jeg må ta inn over meg, sier Størkson.

Han understreker at han har opptrådt helt åpen i sin prosess med å vurdere å stille som politisk kandidat.

– For min del er det kjipt at jeg ikke fikk svar på min første henvendelse. Jeg gikk i intervju med MDG med den oppfatning at dette var greit. Det er ingen god følelse i dag, sier Størkson.

Han har også kommentert saken på egen Facebook-siden i kveld.

– Dette har vært en utrolig spesiell dag, som jeg har gjort meg trist fordi jeg nå trekker mitt kandidatur på MDGs liste. (…) At jeg har et brennende samfunnsengasjement jeg ikke kan uttrykke politisk, må jeg bare ta innover meg. (…) I sum følte jeg at jeg vil bidra til å forme byen jeg elsker; Bergen, med all min livserfaring. Men sånn blir det ikke. I stedet for jeg må jeg nøye med å bidra gjennom stemmeseddelen ved neste års valg. Neppe hemmelig hva som står på den, skriver han blant annet.

Elbil-kritisk innlegg setter fyr på kommentarfeltet (+)

mest lest