Mener Giske «hakker» på Ap-ledelsen: – Merkelig at Trond nå prøver å være en slags lederskikkelse på venstresiden

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. november 2022 | 08:59

Plotter han comeback?

I 2017 måtte Trond Giske gå av som Aps nestleder etter en rekke beskyldninger om upassende metoo-atferd. Han ble skjøvet ut fra alle verv og plass som stortingsrepresentant. Men siden den tid har han stiftet et lokallag av Ap i Trondheim,  Nidaros sosialdemokratisk forum. Det har blitt Aps desidert største.

Giske har ved flere anledninger kritisert partiet og etterlyst større handlekraft i regjeringen.

Torsdag kveld var han invitert av NRK Debatten for å diskutere årsakene til partiets elendige oppslutning på meningsmålingene. Denne uken kom rekordlave 16,9 prosent opp i en måling utført for Dagsavisen.

Les også: 16,9 %: Historisk «skrekkmåling» for Ap

Hva som har foregått i kulissene, vet man ikke, heller ikke om Giske fikk godkjennelse av partileder Jonas Gahr Støre for å stille opp.

Men der sto han. Høyreist og «sympatisk».

Han kom med klar kritikk mot eget parti.

– Det er krise. Det er viktig at vi tar innover oss at det er alvorlig. Vi har vært gjennom mange kriser i Arbeiderpartiet, som EU-kamp og konflikten mellom Jens og Jagland. Da hadde vi enkeltmålinger som var veldig lave, men det hadde sin forklaring i enkeltsaker, sa Giske og fortsatte:

– Nå er det en dypere tillitskrise, og i sommer var det fem år siden Ap var over 30 prosent. Det har ikke skjedd på over 100 år. Det er en dyp tillitskrise som vi er nødt å gjøre noe med.

– Og du har aldri vært så bekymret? spurte programleder Fredrik Solvang.

– Det er ingen selvfølge at et parti skal overleve. De sosialdemokratiske ideene vil overleve. De er livskraftige og har stor oppslutning i det norske folk. Men når vi ikke får oppslutning til partiet er det fordi vi ikke klarer å formidle de verdiene og den ideologien godt nok og ikke klarer å forankre politikken i folks hverdag.

– De kjenner oss ikke igjen, det er det de forteller oss, sa Giske.

Deretter gikk ordet til Tonje Brenna (35), som er kunnskapsminister og nevnt som et mulig fremtidig lederemne i partiet.

Men først fortalte programleder Fredrik Solvang at Jonas Gahr Støre ikke kunne komme, og heller ingen andre fra ledelsen. Og heller ingen av de 48 stortingsrepresentantene til Ap hadde lyst til å stille.

Men til slutt ble det gitt beskjed fra Ap sentralt om at Brenna stilte.

Hun så ikke helt komfortabel ut, men mente Ap måtte forklare sin politikk bedre.

Giske fikk på nytt ordet.

– Folk lengter etter å høre hva vi vil med Norge om fem-ti år. Vi må løfte blikket, sa han og mente det var skummelt å si at «vi har lav oppslutning fordi det er krise». Deretter pekte han tilbake til finanskrisen i 2008 og 2009 under Stoltenberg som en kontrast til dagens Ap (under Støre).

Folk vil ikke ha planer, de vil at vi skal forstå spørsmålet, at vi forstår folks problemer, sa Giske og så å Brenna.

Han mente det skortet på partiets identifisering med vanlige folk.

Det falt neppe kunnskapsminister godt for brystet. Hun mumlet at hun var enig, men prøvde deretter å plassere Giske «i fortiden».

– Jeg tror det er en veldig viktige forskjeller mellom din generasjon politikere og den jeg står i.

Tidligere kunne man i krisen bruke mer penger, men nå må man stramme inn, ellers går renta opp, sa Brenna.

– Ikke rett mann

Men det kraftigste konfrontasjonen kom fra AUF-leder Astrid Hoem.

– Jeg synes ikke det er Trond Giske som leverer fremtidens løsninger for Arbeiderpartiet, sa hun.

– Jeg er ikke uenig i noe av det Trond sier. Men jeg mener Trond må anerkjenne at han er en del av problemet med at mange synes det er vanskelig å snakke om politikk.

Artikkelen fortsetter.

Astrid Hoem og Tonje Brenna under NRK Debatten. Skjermbilde

– Merkelig

Etter hvert ble det ampert.

– Det handler om politikk, men det handler også om at det har vært veldig krevende tider, med personkonflikt og andre ting. Jeg må innrømme som AUF-leder at jeg synes det er merkelig at Trond nå prøver å være en slags lederskikkelse på venstresiden, når jeg har vært med i et AUF og Arbeiderparti der jeg har sett at han har gått mot de viktigste sakene til AUF, sa hun.

– Jeg mener det først og fremst handler om politikk, men når man ser på den nedadgående trenden Arbeiderpartiet har hatt over tid, så mener jeg det også har vært for mye uro, og der mener jeg flere må begynne å ta ansvar.

– Og det skyldes blant annet han? spurte programleder Fredrik Solvang.

– Blant annet han.

– Trenger ro

Hoem omtalte Giskes kritikk som «hakking på ledelsen».

– Jeg mener at vi trenger ro til å snakke om de politiske løsningene og jeg mener at vi trenger mer venstresiden-politikk. Ro i form av at han ikke hele tiden konsekvent hakker på ledelsen.

– Mener du at jeg ikke skal si ifra om hva tusen medlemmer mener om kutt i arbeidsledighetstrygd, om kutt i bistand og om at vi kutter i matsentraler? Skal vi tie stille og si: Dette går bra? Vi må kunne si ifra når noe er gærent, brøt Giske inn.

Han mente slike diskusjoner var lite konstruktive.

– Jeg tror sånne diskusjoner er veldig lite konstruktive, for da Arbeiderpartiet var på 30-40 prosent, så er vi breie koalisjoner. Vi er ikke bare oljemotstandere eller tilhengere.

– Vi er både naturvernere og industrifolk. Vi er pensjonister, arbeidstakere og byfolk. Vi er arbeidere. Det er når vi er en brei koalisjon som samler oss om grunnleggende sosialdemokratiske verdier og snakker hverandre opp, det er da vi blir store. Men om vi skal hakke på hverandre og ta interne kriger, da blir vi små. Men vi må ta en åpen diskusjon når vi har 16,9 prosent, sa han.

Tar det personlig

Partileder Jonas Gahr Støre stilte ikke opp. Men i et intervju med Dagsavisen uttaler han seg om «krisen».

– Jeg syns også dette er kjipt, og jeg tar det personlig. Men den vondeste er å tenke på alle de der ute i partiet, de frivillige, de som står på valglister, som opplever dette som en nedtur. Men jeg ser også en vilje til samling. Vi skal stå sammen, og jobbe som et lag, sier Støre.

Støre sier videre at de vil utvikle ny politikk på arbeid, velferd og grønn industriutvikling.

– Jeg har tro på at vi kommer gjennom dette. Det er jeg sikker på at vi skal klare! erklærer Støre.

Han har tro på at Arbeiderpartiet vil komme opp igjen.

– Jeg har tro på at vi skal komme opp igjen! Av våre velgere har noen gått til SV og noen til Høyre, men de aller flest har gått til gjerdet. Der ligger det et håp for oss om å få dem ned derfra igjen, sier Støre.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Tidligere NRK-journalist om Støre: «Ekstremt bevisstløs i gjerningsøyeblikket eller en fordømt, inkompetent lystløgner?»

mest lest