De motsatte seg Covid-lockdown – og ble belønnet av velgerne

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. november 2022 | 20:49

Guvernører som motsatte seg stramme nedstengninger og som var raske til å gjenåpne statene sine, klarte lett å vinne gjenvalg nå ved valgene i 2022. Ja, de økte seiersmarginen sine betydelig i forhold til valgene i 2018.

Fox News har funnet ut at guvernørene Ron DeSantis (R) fra Florida, Kristi Noem (R) fra Sør-Dakota, Kim Reynolds (R) fra Iowa, Jared Polis (D) fra Colorado og Brian Kemp (R) fra Georgia alle gikk frem i tirsdagens mellomvalg. De vant sine race med et gjennomsnitt på 18,1 prosentpoeng.

Seiersmarginene for anti-lockdown-guvernørene sto i sterk kontrast til deres langt mindre overbevisende seire i 2018 da de samme fem kandidatene vant med en gjennomsnittlig margin på bar 3,7 prosentpoeng.

DeSantis hadde kanskje den mest slående snuoperasjonen i 2022, og vant gjenvalg med 19,4 prosentpoeng. Den populære republikaneren vant med knepne 0,4 prosentpoeng i 2018.

Av disse guvernørene, er det Jared Polis som utmerker seg som den eneste fra Demokratene. De ble i hovedsak kjent for å ha de strengeste nedstengningene.

Florida-guvernøren ble selve symbolet på noen som sto opp mot Anthony Faucis regime og som holdt sin delstat åpen på de fleste områder, mens andre stater stengte ned. Han fulgte føderale føringer og stengte ned 2. april 2020, men opphevet ordren en drøy måned senere den 4. mai.

Skoler i Florida ble stengt ned i mars 2020, men ble gjenåpnet mot slutten av året. Til USA å være, var det «fritt».

Les også: Gjør opprør mot Mitch McConnell (82): – Han er den VERSTE

I South Dakota vant Kristi Noem gjenvalg med 26,8 prosentpoeng.

Noem ble en frontfigur for anti-lockdown-bevegelsen tidlig i pandemien. Sør-Dakota-guvernøren utstedte aldri en ordre om at folk måtte holde seg hjemme. Selv om Noem beordret skoler til å stenge i mars 2020 og utvidet denne ordren til slutten av skoleåret, åpnet delstaten skolene sine for personlig oppmøte ved starten av neste skoleår. I likhet med DeSantis, motsto Noem oppfordringer om å stenge skoler igjen under påfølgende Covid-bølger.

Noem forsvarte sin tilnærming offentlig gjennom hele pandemien, og gikk så langt som å kritisere andre republikanske guvernører som utstedte det hun kalte «ubrukelige» nedstengninger.

«Vi har republikanske guvernører over hele dette landet som later som om de ikke stengte statene sine, at de ikke stengte regionene sine, at de ikke ga mandat til masker,» sa Noem sa i fjor. «South Dakota gjorde ikke noe av dette … vi tvang ikke noe mandat. Vi stolte på våre folk og fortalte dem at personlig ansvar var det beste svaret.»

I Iowa gjorde Kim Reynolds noe tilsvarende. Guvernørens tilnærming til pandemien viste seg å være populær, der Reynolds vant gjenvalg med 18,6 prosentpoeng. Seieren var 15,8 prosentpoeng bedre enn hennes 2018-prestasjon da hun vant med knappe 2,8 prosentpoeng.

I Georgia vant Brian Kemp sin omkamp med den demokratiske kandidaten Stacey Abrams med 7,6 prosentpoeng. Marginen var langt mer komfortabel enn hans 2018-seier over samme motstander, som han vant med bare 1,4 prosentpoeng. Også Kemp holdt delstaten mer åpen enn de fleste andre.

Kemp signerte også et lovforslag i mars i år som tillot foreldre å frita barna sine fra å bruke masker i distrikter med der det var tvangspålagt.

«Dette vil sikre at foreldre har det siste ordet når det gjelder helse og velvære til barnet deres,» sa Kemp den gang. «Det er et fornuftstiltak som setter foreldrene til å styre – ikke myndighetene.»

I Colorado utstedte demokraten Jared Polis en av de korteste hjemmeværende ordrene fra landets demokratiske guvernører i 2020, og stengte staten 26. mars, men gjenåpnet den en måned senere. Guvernørens politikk under pandemien ble belønnet av Colorado-velgerne, som gjenvalgte Polis med 18,1 prosentpoeng. Prestasjonen var 7,5 prosentpoeng bedre enn hans 2018-valg for guvernør da Polis vant med 10,6 prosentpoeng.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Renner virkelig sanden ut for Donald Trump?

mest lest