Omstridte båt-migranter får komme til Norge

Avatar photo
Publisert 18. november 2022 | 22:26

Norge har gitt beskjed om at vi skal ta imot båt-migranter fra Ocean Viking.

Den norske båten har skapt diplomatisk krangel i Europa, og EU innkaller til krisemøte, skriver TV 2.

– Regjeringen har besluttet at Norge skal tilby relokalisering fra skipet Ocean Viking, bekrefter statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet til TV 2.

Frankrike lot den omstridte og norsk-eide båten Ocean Viking legge til havn sist uke etter at fire land hadde nektet å ta imot båten; Italia, Hellas, Kypros og Malta.

Ombord var 234 flyktninger og asylsøkere. 57 av dem barn.

Les også: Nå faller Twittermuren: Peterson og Babylon Bee er tilbake

Migrantene var reddet opp av vannet på flukten over Middelhavet. Etter 19 dager under vanskelige forhold på båten var det fare for liv og helse for noen ombord.

– Norge har ikke et ansvar etter menneskerettskonvensjonene eller havretten for personer som tas om bord i private norskflaggede skip i Middelhavet, skriver Vad Petersson i en e-post til TV 2.

Han understreker at grunnen til at Norge vil ta imot tjue migranter fra Ocean Viking, er den ekstraordinære humanitære situasjonen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier forberedelser er igang for at tjue migranter skal reise fra Frankrike til Norge.

– De med lav sannsynlighet for innvilgelse bør returneres fra landet de ble satt i land i. Dette avspeiles i at vi har sagt at vi kan relokalisere personer med en høy sannsynlighet for å få internasjonal beskyttelse, opplyser Vad Petersson.

Statsadvokaten har henlagt saken mot Atle Antonsen – politiet ville tiltale

mest lest