Statsadvokaten har henlagt saken mot Atle Antonsen – politiet ville tiltale

Avatar photo
Publisert 18. november 2022 | 17:15

VG har fått opplyst at saken mot Atle Antonsen er henlagt på bevisets stilling av Oslo statsadvokatembeter.

Det var tirsdag denne uken at den norsk-somaliske samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali publiserte et langt Facebook-innlegg hvor hun forteller om sin opplevelse av hendelsen som skjedde på Bar Boca natt til 23. oktober.

Der skal Antonsen ha snakket engelsk til henne, vært aggressiv og bedt henne holde kjeft flere ganger, ifølge Ali. Etterhvert sa han «du er for mørkhudet til å være her», skriver hun i Facebook-statusen.

Samme kveld som saken ble kjent, beklaget Antonsen det som skjedde.

Politiet gjennomførte avhør av Ali, Antonsen og vitner som var til stede. Saken ble sendt til påtaleavgjørelse før Jirde Ali hadde skrevet om det på sosiale medier.

Politiet innstilte på at Antonsen skulle tiltales etter den såkalte rasismeparagrafen § 185 i straffeloven. Men statsadvokat Ingelin Hauge henla saken, skriver Aftenposten.

Statsadvokaten mener det ikke er noen tvil om at Antonsen har sagt «du er for mørkhudet til å være her» til Ali. Men hun mener at ytringen ikke var «kvalifisert krenkende».

– Min vurdering er derfor at ytringen ikke er kvalifisert krenkende i den sammenhengen den er fremsatt. Det foreligger derfor rimelig tvil om hvorvidt vilkårene for straff er oppfylt, skriver Hauge i henleggelsen.

Saken blir derfor henlagt på bevisets stilling. Det vil si at bevisene ikke vurderes å være sterke nok til at komikeren ville blitt dømt i retten.

Hauge mener det ikke er nok å slå fast at Antonsen faktisk har sagt «du er for mørk til å være her» for å ta ut tiltale.

Det må også være bevist at Antonsen handlet med den «nødvendige grad» av skyld.

Det vil si at det må bevises at han forsettelig eller grovt uaktsomt forhånet Ali. Det skal være uklart om det var en krangel i forkant av utsagnet.

Daglig leder Hatem Ben Mansour ved Antirasistisk Senter sier til VG at han skal forfatte en klage på vegne av Ali.

– Som jurist mener jeg dette er en feil vurdering. Det fordi avgjørelsen legger til grunn at Sumayas forklaring om hendelsen er uriktig, og jeg er veldig uenig i at utsagnet til Antonsen ikke er kvalifisert krenkende, sier Mansour til VG.

Hasti Hamidi, Sumaya Jirde Alis venninne, opplyser til VG at hun har vært i kontakt med Mansour om veien videre. De ønsker ikke å si mer om saken på nåværende tidspunkt.

Advarer menn: – Dette er et tegn på at noe er galt med verden

mest lest