Hater regjeringen næringslivet?

Avatar photo
Publisert 19. november 2022 | 14:23

En sterk misnøye med den sittende regjeringen har utfoldet seg i norsk næringsliv.

En fersk undersøkelse som NHO, Finans Norge, Virke og Rederiforbundet har gjort blant sine medlemmer, viser oppsiktsvekkende funn.

Over 80 prosent av de spurte mener regjeringen fører en politikk som i svært liten eller liten grad tar hensyn til bedriftenes behov.

Over 70 prosent sier de får redusert driftsresultat som følge av det foreslåtte statsbudsjett.

Norske bedrifter føler seg hverken hørt, sett, eller satt pris på av den sittende regjeringen, skriver økonomikommentator Cecilie Langum Becker i NRK.

Årsakene er nok sammensatte, men mye handler trolig om skatt, mener hun.

Retorikk er også av betydning. Becker skriver at høsten har vært preget av en saftig debatt knyttet til skattlegging av «de rike» som må «bidra mer til fellesskapet».

– Den ene siden av debatten bruker bevisst ord som «industribygger», mens den andre siden går for god, gammeldags «riking», «adel» eller «baron», skriver hun.

Les også: Strømprisen opp 50 prosent

Becker mener at de største industribyggerne i landet har blitt kjeppjaget ut av landet av en regjering som ikke forstår hva de har bidratt med.

– Og hva med dagligvarekjedene? Skor de seg nå skikkelig på at prisene stiger, og utnytter situasjonen? Eller blør de, fordi strømprisene er høyere, transporten er dyrere og produsentene skrur opp prisene uforholdsmessig mye?

I undersøkelsen kommer det også frem at «utenlandske investorer nå anser Norge for å være et mer usikkert land å investere i», og at det nå er politisk risiko forbundet med å investere i Norge.

Becker mnener politikken kan bidra til å skape et unødvendig fiendebilde mellom privat og offentlig sektor.

Den uken statsbudsjettet ble lagt frem var det mange som delte denne tweeten fra renteanalytiker Pål Ringholm:

Vedlagt var et bilde av et søylediagram som viste hvor stor andel av arbeidstagerne i ulike land som er ansatt i offentlig sektor. Norge vant soleklart med over 30 prosent, langt over snittet i OECD som ligger på godt under 20 prosent.

Becker tror Norsk økonomi er på vei inn i ukjent farvann, og viser til sterk prisvekst og økte renter. Kanskje lurer det også et økonomisk tilbakeslag hos landene vi handler med.

At næringslivet kjenner på en særlig stor usikkerhet nå, er helt reelt, mener hun.

Så til hovedspørsmålet: Hater regjeringen næringslivet?

– Nei, selvfølgelig ikke.

Men de har fått mange i næringslivet til å føle det nettopp slik, og det er ikke spesielt heldig, tror Becker.

– Norge trenger næringslivet. Da kan det være klokt at regjeringen i større grad snakker opp, og ikke ned næringslivet. I en tid der utgiftene på statsbudsjettet bare kommer til å øke fremover, kommer det lite godt ut av å ha et næringsliv som føler seg såret – uansett om følelsene er berettiget eller ikke.

Wiborg (FrP) reagerer sterkt på at Norge tar imot båt-migranter: – Prøver å snike seg inn

mest lest