Wiborg (FrP) reagerer sterkt på at Norge tar imot båt-migranter: – Prøver å snike seg inn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. november 2022 | 12:26

Norge har gitt beskjed om at vi skal ta imot 20 båt-migranter fra Ocean Viking.

Den norske båten har skapt diplomatisk krangel i Europa, og EU innkaller til krisemøte, skriver TV 2.

– Regjeringen har besluttet at Norge skal tilby relokalisering fra skipet Ocean Viking, bekrefter statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet til TV 2.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier forberedelser er igang for at tjue migranter skal reise fra Frankrike til Norge.

– De med lav sannsynlighet for innvilgelse bør returneres fra landet de ble satt i land i. Dette avspeiles i at vi har sagt at vi kan relokalisere personer med en høy sannsynlighet for å få internasjonal beskyttelse, opplyser Vad Petersson.

Frankrike lot den omstridte og norsk-eide båten Ocean Viking legge til havn sist uke etter at fire land hadde nektet å ta imot båten; Italia, Hellas, Kypros og Malta.

FrPs innvandringspolitiske talsmann Erlend Wiborg reagerer på regjeringens beslutning.

– Regjeringen fremstår her som menneskesmuglernes forlengende arm. Menneskesmuglerne har først fått hjelp av skipet Ocean Viking til å transportere illegale asylanter, for så å få hjelp av den norske regjeringen til nå å hente de til Norge. Dette er uakseptabelt og ødelegger asylsystemet sier Erlend Wiborg til iNyheter.

Han mener regjeringen fører en politikk som hjelper menneskesmuglere og velferdsmigranter, og at dette går på bekostning av reelle krigsflyktninger fra f.eks Ukraina.

– Mennesker som er i havsnød skal selvfølgelig få hjelp, men de skal da transporteres til nærmeste trygge havn. I dette tilfellet er det havnen de dro fra, ikke til Norge som ligger «kvarte jordkloden» unna, fortsetter Wiborg.

Han påpeker at FrPs politikk er å hjelpe i nærområdene.

– Prøver å snike seg inn

– De aller fleste av de som reiser er ikke flyktninger, men i stor grad velferdsmigranter som illegalt prøver å snike seg inn i Norge og Europa, nå med regjeringens hjelp.

Wiborg er bekymret for signaleffekten.

– Det regjeringen nå gjør vil bidra til at enda flere illegale asylanter vil betale kyniske menneskesmuglere enorme summer for å bli fraktet til Europa, spesielt nå som de vet at den norske regjeringen aktivt hjelper menneskesmuglerne her. Allerede har over 20 000 mennesker druknet over Middelhavet og jeg er bekymret for at dette vil fortsette med regjeringens avgjørelse, sier Wiborg.

Foranledningen

Ombord i Ocean Viking var det opprinnelig 234 migranter. 57 av dem barn.

Migrantene var reddet opp av vannet på flukten over Middelhavet. Etter 19 dager under vanskelige forhold på båten var det fare for liv og helse for noen ombord.

Italia tok inn kvinner og barn,men ikke voksne menn. Heller ikke Frankrike ønsket å ta de resterende imot, men lot båten til slutt komme til Marseilles. Det er en del av de Italia avviste Norge nå har sagt ja til å ta imot.

– Norge har ikke et ansvar etter menneskerettskonvensjonene eller havretten for personer som tas om bord i private norskflaggede skip i Middelhavet, skriver Vad Petersson i en e-post til TV 2.

Han understreker at grunnen til at Norge vil ta imot tjue migranter fra Ocean Viking, er den ekstraordinære humanitære situasjonen.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Statsadvokaten har henlagt saken mot Atle Antonsen – politiet ville tiltale

mest lest