Ny rapport: Samuel Paty levde i dødsfrykt de siste dagene

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 22. november 2022 | 16:43

Det er det franske antiterorpolitiet som har laget en rapport om politiets og skolens arbeid i tiden for den franske læreren Samuel Paty ble halshugget av en 18 år gammel tsjetsjensk islamist i en forstad til Paris 16. oktober 2020.

Foranledningen var at Paty som ledd i undervisning om ytringsfrihet hadde vist en tegning av Muhammed som i sin tid var vist av magasinet Charlie Hebdo. Han tilbød muslimske studenter å gå ut før det ble vist. Det skal ha vært en kvinnelig student som ikke var tilstede som var den aktive i å spre informasjon utenfor skolen, noe som ledet til sinne og aggresjon på sosiale medier.

Det er den franske avisenLe Parisiens gjennomgang som har fått tak i rapporten som blir omtalt på Rights.no.

Antiterrorpolitiet har kartlagt hvordan Paty i frykt endret atferd de siste dagene av sitt liv.  Han skrev blant annet epost til sine kollegaer og informere dem om at han ble «truet av lokale islamister».

En matematikklærer ved skolen har i løpet av etterforskningen vært klar på at Paty var livredd. «Han fryktet for livet sitt» skal matematikklæreren ha sagt i avhør, og viste til en svært endret adferd hos historielæreren, skriver Rights.no.

loggen på Patys PC viser at han foretok en rekke søk både på eget navn og andre søkeord som kunne gi ham oversikt over «den hatefulle informasjonen og truslene som sirkulerte om ham» på nettet.

Paty ba om å få sitte på med andre lærere til og fra skolen, han hadde også på seg andre klær og skal ha båret en hammer i sekken samme dag som han ble drept.

– Det var ingen trygg og lykkelig Paty som ble strupeskåret for ytringsfrihetens skyld den 16. oktober 2020. Det var en Paty som visste at han svevde i livsfare allerede lenge før Anzorov gikk til angrep, skriver Julie Dahle på Rights.no som har dekket saken inngående siden 2020.

Alex Jones får ikke komme tilbake til Twitter: Musk får kritikk for «personlige» preferanser

mest lest