Ti middager til under 50-lappen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 22. november 2022 | 23:07

Økte matvarepriser, økte strømpriser og økte renteutgifter gjør at husholdningsbudsjettet knipes fra flere kanter samtidig.

Når det er trange tider, kan det være godt å ha noen brødmiddager på middagsrepertoaret.

Omtrent halvparten av all fiber i den norske kosten kommer fra grove brød og annen kornbasert mat. Fiber bidrar til å stabilisere blodsukkeret, er godt for fordøyelsen, og bidrar på sikt til å forebygge både kreft og hjerte- og karsykdommer. Grovt brød bidrar også med vitamin B og jern.

– Med grovt brød som utgangspunkt for middagen er det enkelt å lage et næringsrikt og godt måltid for en rimelig penge. Lager du brødmat til middag, er det i tillegg to bonuser: Det går raskt, og det blir lite oppvask. En gullkombinasjon når det nå nærmer seg den travle førjulstiden, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn, i en pressemelding.

En person som vanligvis spiser lite vil kanskje synes disse porsjonene blir for store, mens en aktiv person som er høy og tung vil ha behov for å øke porsjonsstørrelsene for å bli mett. Vi har prøvd å legge oss på et sted midt imellom.

1. Middagsskive med pølse

Pølse med brød er en vanlig kombinasjon. Middagsskive med kjøttpølse og pesto gir et mer mettende middagsmåltid. Du trenger en grov brødskive, en kjøttpølse, en tomat, en halv løk og et par spiseskjeer pesto. Har du liggende et par ferdigkokte poteter, kan du også skjære disse i båter og steke sammen med kjøttpølsen.

Oppskriften inneholder også noen basilikumblader til pynt, men disse kan fint sløyfes.

Her er  oppskriften på middagsskive med pølse

2. Grillet baconskive

Dette er en rask og smakfull rett du kjapt kommer i mål med. Med et par grove skiver, baconost og fire skiver bacon har du middagen klar på et kvarter. For å få litt grønt til, foreslår Torunn Nordbø å bake en halv løk og en tomat i ovnen sammen med skivene – eller å lage en salat av det du har i kjøleskapet.

Her er  oppskriften på grillet baconskive

3. Seisandwich

Sei er en billig og god råvare som passer godt sammen med brød. Her er en solid blings med to grove skiver, pannestekt seifilet, en håndfull spinat, en tomat og en halv rødløk.

Her er  oppskriften på seisandwich

4. Blings med grillede grønnsaker og hummus

Denne kjernesunne blingsen lages av to grove brødskiver, en halv gul og en halv rød paprika og en halv squash. I tillegg trenger du fire spiseskjeer hummus, som du enten kjøper ferdig på glass eller lager selv til en billigere pris. Oppskriften inneholder også garnityr som krydder og spirer.

Her er  oppskriften på blings med grillede grønnsaker og hummus

5. Spicy toast

Et deilig og mettende ostesmørbrød med litt sting, som du lager av to grove skiver, smøreost, chorizopølse og hvitost. I oppskriften står det hvitost med jalapenos, men du kan også bruke den vanlige hvitosten du har i kjøleskapet. Litt grønt i form av en halv paprika og en håndfull rucculasalat hører også med til måltidet.

Her er  oppskriften på spicy toast

6. Middagsskive med egg og karbonade

Karbonadesmørbrød er en rask og deilig hverdagsmiddag. Her varierer selvsagt prisen mye ut fra hva slags karbonader du bruker. Til denne middagen trenger du to grove skiver, en håndfull spinat, en karbonade, en kvart løk og et egg.

Her er  oppskriften på middagsskive med egg og karbonade

7. Kylling i brødlomme – ca 40 kroner

En skikkelig god og tjukk skive deles nesten i to og fylles med kyllingbryst, en halv løk, en halv paprika og et salatblad eller to. Du trenger også et par spiseskjeer ferdig kjøpt tsatziki. Du kommer antagelig enda litt billigere unna om du lager den selv av yoghurt, agurk og hvitløk.

Her er  oppskriften på kylling i brødlomme

8. Middagsskive med fiskekake

Med en grov skive i bunnen og stekte grønnsaker på toppen får du raskt en ny vri på fiskekakemiddagen. Oppskriften inkluderer en grov brødskive, to fiskekaker, en gulrot og en kvart brokkoli. Litt bladpersille er godt som garnityr, men kan droppes. I tillegg inneholder denne oppskriften en saus bestående av et par teskjeer majones, en teskje ketchup og en teskje srirachasaus.

Her er  oppskriften på middagsskive med fiskekake

9. Eggs Benedict

Dette er ren luksus på en brødskive til en billig penge. Klassikeren Eggs Benedict består av en grov brødskive, to egg, to skiver røkt skinke, litt eddik og et par håndfuller spinat til hver person. I tillegg lager du en hollandaisesaus av smør, eggeplomme og litt sitronsaft.

Her er  oppskriften på Eggs Benedict

10. Middagsskive med omelett – ca 30 kr

En skikkelig rask middag som i tillegg gir minimalt med oppvask! En omelett av tre egg, en kvart purre, litt revet ost og 4 skiver bacon, som serveres sammen med et par skiver grovt brød.

Her er  oppskriften på middagsskive med omelett

– Poff da ville strømprisen falt til 0

mest lest