Bestrider valgresultatet – viser til programvarefeil

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. november 2022 | 02:30

Jair Bolsonaro bestrider tapet i Brasils presidentvalg.

Han ber valgmyndighetene om å skrote stemmer som er gitt via de fleste av landets elektroniske stemmemaskiner.

Bolsonaros advokater viser til en programvarefeil.

Valdemar Costa Neto som er kongressmedlem og leder for Bolsonaros parti PL (Liberal Party), har fortalt journalister i Brasil, at deres evaluering viser at alle maskiner fra før 2020 – nesten 280 000, eller om lag 59% av totalen som ble brukt i 30. oktober – manglet individuelle identifikasjonsnumre i interne logger.

Costa Neto forklarte ikke hvordan det kan ha påvirket valgresultatet, men sa at de ba valgmyndigheten om å ugyldiggjøre alle stemmer som ble avgitt på disse maskinene.

Les også: Norge gir 2,5 milliarder kroner for å kutte ut kull i Indonesia

I klagen karakteriserte feilen som «uopprettelig manglende overholdelse på grunn av programfeil » som stilte spørsmål ved ektheten av resultatene.

Feilen har ikke vært kjent tidligere, men eksperter sa at det heller ikke påvirker resultatene. Hver stemmemaskin kan fortsatt enkelt identifiseres på andre måter, som byen og stemmedistriktet, ifølge Wilson Ruggiero, professor i datateknikk og digitale systemer ved Polytechnic School ved Universitetet i Sao Paulo.

Om stemmene skrotes, vil Bolsonaro stå igjen med 51 prosent av de gjenværende stemmene, og dermed bli gjenvalgt, sa Marcelo de Bessa, advokaten til Bolsonaro.

Klagen ble levert inn på tirsdag.

I byer rundt om i Brasil har Bolsonaro-støttespillere nektet å godta valget.

Landets valgmyndighet har allerede utropt Luiz Inacio Lula da Silva som valgvinner.

Per-Willy Amundsen får ikke svar på hvem som utfører overfallsvoldtekter (+)

mest lest