«Regjeringens dyrepolitikk er elendig»

Avatar photo
Malene Olsen Breimoen
Medlem i FpU
Publisert 25. november 2022 | 19:04

Dette er et ekstern innlegg og står for skribentens meninger.

Den nye regjeringen har allerede gjort det klart at dyrevelferd ikke er noe som skal prioriteres de neste årene.

Dette gjør de klart i statsbudsjettet som nylig ble lagt frem, hvor de nedprioriterer støtte til mattilsynet og kutter ut dyrevelferd organisasjonen NOAH. De vil ukritisk finansiere en industri som bak lukkede dører mishander dyr.

Vi må få en reform for å sikre bedre dyrevelferd.

Frie marked fungerer utrolig bra til å skape profitt, effektivitet, god service og fornøyde kunder. Men dessverre er der andre hensyn som kan være like viktig, som blir neglisjert når frie markeder ikke reguleres.

Dyremishandling er ikke en forutsetning for at du skal få melk på kjøkkenbordet. Dette er noe den nye regjeringen ikke helt har skjønt. Vi må kunne stille tydelige krav til bøndene.
Det er ikke lenge siden den nye regering bestemte seg for å kutte støtte til dyrevelferdsorganisasjonen NOAH. Mattilsynet ble og nedprioritert. Med det sender regjeringen signaler om at de ikke tar dyrevelferd på alvor.

NOAH er viktig, nemlig fordi dyrevelferd skal stå sentralt i landbruk. Skal norske bønder produsere norsk mat i verdensklasse og fremstå som forbilder, så må god dyrevelferd og mattrygghet stå i fokus.

Verden er i stadig utvikling. Vi har teknologi og kunnskap til å endre industrien og stille oss på lag med dyrene. Mattilsynet og dyrepoliti spiller en svært viktig rolle.

Les også: Risikerer dobbel elbil-smell fra nyttår

Vi i FrP er tydelig på det, og det er ikke lenge siden vårt forslag om dyrepoliti trådte i kraft. Med oss i regjering vil vi å ha fokus på dyrevelferd og straffe de som ikke er egnet til å ha dyr.

Ap og Sp har ikke gjort det klart hva de vil gjøre for å sikre god dyrevelferd, og det sier vel
sitt.

Vi trenger dyrepoliti og mattilsyn for å komme faglig oppdatert kunnskap om gårdsdrift, og komme med veiledning til bønder for å sikre innovativ, sikker og god dyrevelferd. Vi må slå harderer ned på mishandling av dyr.

Forbrukere bør føle seg trygge på at når de kjøper norske varer, så er det også etiske varer. Det hjelper ikke at regjeringen sier at dyrevelferd er viktig, når det ikke er handlingskraft i det de sier.

Mitt inntrykk av næringen nå er at profitt er viktigere enn dyrenes velferd. Sp sier de er opptatt av å fremme norsk matproduksjon, men de ser ikke ut til å være like opptatt av at matproduksjonen skal være etisk.

Det er ikke slik at dyremishandling startet med den nye regjeringen, men for å få en endring på dette må vi kunne ha fokus på å styrke mattilsynet og støtte organisasjoner som NOAH heller enn å avskaffe de.

Mennesker kommer aldri til å slutte å spise kjøtt, men vi kan slutte med dyremishandling. Bøndene skal belønnes på å drive gård med god dyrevelferd. Gjør de ikke det, kan de finne seg noe annet å gjøre.

Helt ærlig. Skal vi ha et mer etisk landbruk, så må vi ha en ny regjering.

Malene Olsen Breimoen er medlem i Fremskrittspartiets Ungdom.

Frykter inkassohopp etter Black Friday

mest lest