Kjent psykiater utsettes for rykteflom

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. desember 2022 | 13:18

– Han inviterte meg, helt eksplisitt, til å ha sex med han på behandlings­rommet i terapidivanen.

Det skriver Hilde Rød-Larsen (48) i et intrevju om en roman som hun sier har en rot i egne faktiske opplevelser. Boken kom på norsk i august, men fikk liten oppmerksomhet. Nylig gikk hun ut med et intervju i danske Information der hun forteller at hun – etter sin egen oppfatning – ble seksuelt utnyttet av en profilert norsk psykiater.

Nå går ryktene om hvem denne psykiateren er. Blant medie- og kultureliten vet «alle» hvem det skal dreie seg om. Googler man mannens navn, dukker også Hilde Rød-Larsen opp som det øverste i søkefeltet. Saken er pikant, muligens også etisk og profesjonelt betenkelig.

Men andre stiller spørsmål ved om denne saken overhodet har noe i offentligheten å gjøre. Hilde Rød-Larsen, som er datter av den skandalebefengte diplomaten og Ap-mannen Terje Rød-Larsen, var 26 år da den 18 år eldre psykiateren skal ha hatt sex med henne på sitt eget kontor i Oslo.

Hilde Rød-Larsen. Foto: Tine Poppe

Men hun var ikke formelt hans pasient. De hadde møttes i et middagsselskap hos hennes far ett år tidligere. Psykiateren hadde da gjort inntrykk på henn fordi han forsto og tolket hennes spiseforstyrrelser. Det er også hans spesialfelt og han driver en institusjon for nettopp dette.

Også den praksisen hans har tidligere blitt kritisert for offentlig. Blant annet for at han skal ha «romantisert» spiseforstyrrelser.

Det er en skjønnlitterær roman, hvor der karakteren Agnete innleder et seksuelt forhold til sin beste venninnes far, som er psykolog.

Agnete er et offer, selv om hun har fortalt seg selv at hun ikke er det. Hun har skapt seg en falsk fortelling, skriver psykologisk.no som har gjengitt intervjuet.

– I et familieselskap da jeg var i begynnelsen av tyvårene, møtte jeg en betydelig eldre mann. Vi snakket sammen, og han sa at han kunne se at jeg var for tynn, og at det ikke kunne være lett for meg med de foreldrene jeg hadde.

– Han fortalte at han hadde skrevet noe som han mente jeg ville gjenkjenne meg i. Det sa jeg ja til å lese, og noen dager senere sendte han det til meg.

Ett år senere, i 1999, møter hun igjen psykiateren. Men da er det hun som tar kontakt. De to tar en kaffe sammen. Han inviterer henne til å se kontoret hans.

Noen dager senere tar den profilerte psykiateren, som da er omlag 44 år, igjen kontakt.

– Han inviterte meg, helt eksplisitt, til å ha sex med han på behandlingsrommet i terapidivanen, sier hun i intervjuet

Akkurat som det er beskrevet i romanen, henter han et hvitt laken fra et skap og bretter det ut over divanen. Samme divan som han behandler sine pasienter, sier Rød-Larsen.

De to møtes angivelig fem ganger på psykiaterens behandlingsrom. Første gangen i 1999, siste gang i februar 2000. Hvert møte innebar en samtale, vin og «kort samleie på hans divan».

Hun avslutter forholdet, men tar på nytt kontakt i 2014, da de igjen har sex. Hun beskriver dette som å «ta tilbake makten» over forholdet.

Nå foregår diskusjonene om mannen har gjort noe galt, utnyttet sin posisjon og om dette, som Hilde Rød-Larsen nå påstår, er en MeToo-situasjon hvor en eldre utnytter sin makt og kunnskap til å ha sex med en yngre kvinne.

iNyheter har tatt kontakt med psykiateren for en kommentar, men han har så langt ikke besvart våre henvendelser. Det har heller ikke Hilde Rød-Larsen.

Slakter Sigrid Bonde Tusviks utlevering av egen eksmann: – Pinlig, sjokkerende og trist

 

 

mest lest