Valgforsker irrettesatt: Regjeringspartienes tapte velgere setter seg ikke på sofaen

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 2. desember 2022 | 20:25

I en NTB-artikkel på søndag hevdet nyhetsbyrået og valgforsker Jonas Stein at flertallet av Arbeiderpartiet og Sentrerpartiets tapte velgere har valgt å bli hjemmesittere. Nå får de tilsvar fra tallknuserne i Pollofpolls. 

Det presiseres at NTB og valgforskeren, som jobber ved institutt for samfunnsvitenskap på Universitetet i Tromsø, ikke henviser til hvor de får sine bakgrunnstall fra i artikkelen som blant annet er publisert i VG. Men om enn deres data viser så, som det gjerne kan gjøre dersom de baserer seg på én enkelt undersøkelse, vil det være langt sikrere å basere seg på et gjennomsnitt av alle meningsmålinger den siste måneden.

Dette er hva nettstedet Pollofpolls’ Gabriel Steinsbekk har gjort.

PollofPolls sine tall viser at Arbeiderpartiet har mistet netto 152 000 velger til andre partier og 97 000 til hjemmesitterne/gjerdet. Senterpartiet har på sin side mistet netto 135 000 velgere til andre partier og 117 000 til hjemmesitterne/gjerdet.

– Basert på vårt materiale, har Arbeiderpartiet i juni, august og november hatt flere velgere i lekkasje til andre partier enn til hjemmesitterne. Senterpartiet har tilsvarende i mai, juni, september, oktober og november, skriver nettstedet.

16. november viste Pollofpolls at overgangen fra regjeringen til de borgerlige var på 222 000 velgere ut fra snittmatrisen for måneden. Dette skal tilsvare rundt 7,4 prosentpoeng.

SETTER DU PRIS PÅ DENNE ARTIKKELEN? INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 ELLER BANK 1506.80.92768

Han blitt spådd å «gå til gokk» av Spetalen, men Vestre forsvarer statens batterisubsidier

 

mest lest