Mener Oslo-politiets kvitteringsordning er for dårlig: – De bør samle info om hudfarge og etnisitet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. desember 2022 | 05:22

Mandag iverksetter Oslo politidistrikt en prøveordning med kvittering til personer som stanses og kontrolleres av politiet.

OMOD, som har vært med på å utarbeide kvitteringsordningen, er ikke tilfreds.

– Hvordan skal politiet eller andre kunne vurdere om mørkhudede er overkontrollert? Det kan man ikke med den kvitteringsordningen som innføres nå, sier Akhenaton De Leon i OMOD til Vårt Oslo.

Organisasjonen sier kvitteringen inneholder ikke opplysninger om hudfarge, etnisitet eller landbakgrunn. De mener at mye av poenget faller bort uten at slike opplysninger er tatt med.

Politiet mener at å registrere etnisitet eller hudfarge kan være lovbrudd.

– Men ingen, verken politimesteren, visepolitimesteren eller noen andre i faggruppene som arbeidet med kvitteringsordningen, har vist oss hvor det står i lovverket at etnisitet eller hudfarge ikke kan registreres, sier Omod-lederen.

Ifølge politiet skal kvitteringen inneholde navn, fødselsdato, tid og sted samt hjemmel for kontrollen. Også tjenestenummeret til den politiansatte som har utført kontrollen, skal føres opp.

Les også: Dagbladet blåser opp rasismeproblemet og tar feil om kvitteringsordning

Prøveordningen skal vare i ni måneder, fram til september neste år. Deretter skal forsøket evalueres.

Grunnlaget for kontrollene.

– For å forebygge at kontroll oppleves som urettmessig eller diskriminerende skal politiet, så langt det er mulig, formidle og forklare grunnlaget for kontrollen. Politiet skal videre utrede og prøve ut ulike tiltak for å forebygge at personkontroller oppleves som urettmessige eller diskriminerende, sier konstituert politimester Cecilie Lilaas-Skari i en pressemelding.

Mandag starter Oslo-politiet kvitteringsordningen

mest lest