Takako (83) må ut av Norge innen 28. desember

Avatar photo
Publisert 4. desember 2022 | 19:30

83 år gamle Takako Ellefsen så frem til en fredelig førjul og jul hjemme i Stavanger. Så fikk hun sjokkbeskjeden fra utlendingsnemnda om at hun må forlate landet før nyttår.

Ellefsen har bodd i Norge i flere år og sier hun har følt tilknytning til landet hele sitt voksne liv.

Hun er enke etter at hennes norske ektemann døde i 2009, 77 år gammel, og ble gravlagt ved Revheim kirke i Hafrsfjord.

På grunn av ektemannens yrkesliv til sjøs og i Det Norske Veritas ble det flere utenlandsopphold for paret.

Likevel var det aldri tvil om at Norge var hennes hjemland, selv om hun formelt er japansk statsborger.

– Det er her i Norge jeg har mest tilknytning. Det er her jeg vil være de årene jeg har igjen. Nå vil jeg for all del ikke ha politiet på døren for å kaste meg ut i romjula. Da reiser jeg heller ut av landet tidligere hvis ikke dette løser seg, sier Takako Ellefsen til VG søndag.

Takako forteller at hun også har barnebarn i Norge, som gjør hennes bånd til landet enda sterkere.

Kan ikke klage på vedtaket

Hun bor sammen med sin datter Klara Ellefsen på Tasta i Stavanger. Datteren er like rystet som moren over det utvetydige vedtaket fra Utlendingsnemnda, som VG har sett.

Der står det svart på hvitt at 83-åringen må forlate Norge innen 28. desember 2022, og at hun ikke kan klage på vedtaket.

Ellefsen kom til Norge for første gang i 1965, for 57 år siden, sammen med sin daværende kjæreste, Karsten Johan Ellefsen.

Ingen gode grunnlag for å gi oppholdstillatelse

Utlendingsnemnda (UNE) ved nemndleder Johan Berg skriver blant annet i begrunnelsen for vedtaket om utsendelse at UNE mener at klageren ikke har en særlig tilknytning til Norge som tilsier at hun får tillatelse til opphold i henhold til utlendingsloven.

Det bemerkes også at UNE har sett hen til Ellefsens oppholdstillatelse i Norge fra 2009 til 2013 og i to år på 1960-tallet, men at dette ikke er tilstrekkelig til å gi henne oppholdstillatelse.

Les også: Iran legger ned moralpolitiet

At Takakos datter, Klara, er norsk statsborger, er heller ikke tilstrekkelig til at oppholdstillatelse kan gis, ifølge UNE, som også viser til at hennes tre andre barn bor i Japan og Storbritannia.

En del av saken dreier seg også om at Ellefsens japanske sykeforsikring ble vurdert som god nok i Spania da hun bodde der i fem år, men er ikke funnet heldekkende og god nok av norske myndigheter.

UNE opplyser at de ikke har opplysninger om innreiserestriksjoner i Japan som forhindrer at Klara Ellefsen kan reise sammen med sin mor ut av Norge til Japan.

Vil feire jul i Norge

Takako Ellefsens datter og forsørger, Klara Ellefsen, er i likhet med moren fortvilet over situasjonen.

– Min mor er ved god helse tross sine 83 år, men hun har vært en del engstelig etter at pappa døde. Denne angsten blir ikke mindre når hun har dette vedtaket om utkastelse hengende over seg, sier Klara.

– Norge er mitt hjemland. Jeg vil bare være her, sier moren Takako til VG.

Datteren Klara håper i det minste på at utkastelsen av moren kan vente til noe ut på nyåret, slik at samlingen av familien på Tasta i Stavanger kan foregå som planlagt i julen og romjulen.

– Vårt primære ønske er at mor får leve sine siste år her. Når hun dør vil hun dele hvilested med pappa ved Revheim kirke, sier datteren Klara.

Nå koster en gjennomsnittlig norsk arbeider 855.000 kroner i året

mest lest