Godkjenner laboratoriedyrket kjøtt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. desember 2022 | 09:41

Kjøtt dyrket frem av forskere har rykket et skritt nærmere middagsbordene våre.

Laboratoriedyrket kjøtt er celler fra levende eller nyslaktede dyr blir brukt til å dyrke ekte kjøtt i et laboratorium.

Dette er ikke en vegansk kjøtterstatning, det er ekte kjøtt, som ikke krever slaktingen av et eneste dyr. Cellene er plassert i et beholder som inneholder næringsstoffene som trengs for å dyrke kjøttet. Cellene holdes i et miljø som opprettholder riktig temperatur og oksygennivå for at de skal formere seg. Gjennom denne prosessen dannes vev som kan høstes når det har vokst seg stort nok, skriver Verywell Health.

Og nå er det godkjent for forbruk i USA.

Det er det Californiabaserte merket Upside Foods som har fått produktet sitt godkjent av det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet (FDA). Ifølge FDA vil kyllingen deres være klart for det amerikanske markedet «i nær fremtid», men ikke før USDA har godkjent produksjonens fasiliteter.

– Dette er en viktig milepæl, fordi regelverket har vært en stopper for utviklingen av labdyrket kjøtt i verden. Det at Upside Foods nå har kommet seg gjennom FDA-nåløyet vil legge en føring for prosessen videre, og det vil forhåpentligvis også hjelpe for produksjonen i EU, sier  seniorforsker og prosjektleder for dyrkingen av kjøtt i laboratorium ved Nofima, Sissel Rønning, til Godt.no

Les også: Skyskrapere skal huse 650 000 griser (+)

Upside Foods nettsider står det oppgitt at cellene fra én kylling, kan dyrke den samme mengden kjøtt som vanligvis ville krevd slaktingen av hundretusener av fjærkre.

Rønning er skeptisk til at cellene fra én kylling, kan føre til produksjonen av så store mengder kjøtt som Upside Foods mener å kunne oppnå.

– Jeg tenker at det er ekstremt optimistisk å tenke at det er mulig. Vanlige celler som har blitt hentet fra storfe klarer for eksempel bare å dele seg rundt 40–50 ganger før de blir gamle og slutter å dele seg. Så om man skal få til det som Upside Foods mener å få til, så må man gjøre noe med cellene slik at de ikke slutter å dele seg, sier Rønning.

For øyeblikket er Singapore det eneste landet i verden som har labdyrket kjøtt på markedet.

Andre land kan snart følge, ettersom den globale listen over selskaper som jobber med dyrket kjøtt vokser (for eksempel Spanias Biotech Foods og Storbritannias Higher Steaks).

– Stadig flere legger hestekjøtt i handlekurven, og det er en god idé

mest lest