Macrons uttalelser skaper sinne i Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. desember 2022 | 04:40

Ukraina kritiserer Macron for å foreslå sikkerhetsgarantier for Russland.

– Europa må diskutere hvordan man kan gi garantier til Russland den dagen de returnerer til forhandlingsbordet, sa den franske presidenten Emmanuel Macron i et intervju med den franske TV-kanalen TF1 lørdag, ifølge Politico.

Disse uttalelsene faller ikke i god jord hos flere høytstående ukrainske tjenestemenn.

Ukrainske tjenestemenn avviste ideen foreslått av den franske presidenten om at Vesten burde vurdere hvordan de skal møte Russlands krav om sikkerhetsgarantier dersom Moskva går med på forhandlinger om å avslutte Vladimir Putins ni måneder lange krig i Ukraina.

På søndag stilte lederen for Det ukrainske nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet, Oleksiy Danilov, spørsmål ved å gi sikkerhetsgarantier «til en terrorist- og drapsstat».

«I stedet for Nürnberg – å signere en avtale med [Russland] og håndhilse?» Danilov tvitret, med henvisning til rettssakene mot nazistiske krigsforbrytere etter andre verdenskrig. «Ukrainsk blod på Putins hender vil ikke plage business as usual?» skrev han.

Han responderte på et tv-intervju publisert på lørdag, der Macron sa at Europa burde diskutere «hvordan man kan gi garantier til Russland den dagen landet vender tilbake til forhandlingsbordet» over krigen i Ukraina.

«Et av de viktigste punktene vi må ta opp – som president Putin alltid har sagt – er frykten for at NATO kommer helt opp til dørene, og utplassering av våpen som kan true Russland,» sa Macron.

Danilov sa at han mener at et «denuklearisert og demilitarisert» Russland er «den beste garantien for fred for Europa og verden».

– Vi må gjøre alt vi kan for å overleve denne vinteren

mest lest