Sp-politiker og kjendislege i ny kjønnskrangel

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 6. desember 2022 | 17:41

I sommer var det offentlig sammenstøt mellom Jenny Klinge fra Sp og den unge, men profilerte legen med egen YouTube-kanal, Kaveh Rashidi. Nå er de på’n igjen.

Det var etter en kronikk av stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) i VG i juni at Rashidi reagerte.

Sp-politikeren likte dårlig at Språkrådet tok inn  «hen» inn i ordbøkene som et kjønnsnøytralt pronomen.

«Det er ingen grunn til å rote det til: Vi menneske har to kjønn, kar og kvinnfolk, på same måte som høns består av hane og høne. Det er ikkje uforskamma å understreke dette. Men det er visst nødvendig,» skrev Klinge og fortsatte:

«Vi er hankjønn viss vi er disponerte for å produsere sædceller og hokjønn dersom vi er disponerte for å produsere eggceller. Berre kvinnekjønnet kan føde ungar.»

Hun reagerte også på hvordan kjønn blir tatt opp i en lærebok for åtte- og niåringer i skolen.

«Derfor er det feil at nye lærebøker i grunnskulen frå 2021 blir brukt til å formidle at kjønn er noko som er i flyt.», skrev Klinge.

Hun møtte mye motbør, og det fra mange kanter. Men en kritiker som fikk mye oppmerksomhet var nettopp Kaveh Rashidi.

Han tok til Facebook og ble sitert på det i VG.

«Til syvende og sist handler det om at vi mennesker skal få leve i fred med hverandre, som vi er, uten å plage andre. Og det du gjør: å igjen og igjen gjenta at noens kjønn er en biologisk misforståelse – det er å plage folk, Jenny. Det kommer ingenting godt av det, verden er et bedre sted hvis folk ikke møter slik motstand på hvem de er.»

– Det er viktig at Klinge ikke står uimotsagt, for blant leserne av hennes budskap er det mange helt normale mennesker som hverken identifiserer seg som mann eller kvinne. Disse menneskene fremstilles av Klinge som et avvik fra naturen, sa han til VG.

Jenny Klinge mente på sin side at Rashidi misforsto henne med vilje og drev med hersketeknikk.

– Poenget er at man kan være faktaorientert og tolerant samtidig. Jeg skriver at det kun finnes to biologiske kjønn, men at det er viktig å anerkjenne og respektere at noen føler seg som et annet kjønn enn de er født med. Kritikerne mener det jeg påstår om kjønn er feil, men hvordan forplantning foregår er rene fakta – menn kan ikke føde barn, sa hun.

Nytt sammenstøt

Mandag denne uken tok Rashidi til Instagram med en melding om at han sendt inn søknad om spesialistgodkjenning etter ti år med etterutdanning.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Kaveh Rashidi (@kavehrashidi)

Mens de fleste gratulerer Rashidi under posten og har gitt legen mer enn 13.000 likes, kastet Klinge seg også på i kommentarfeltet, skriver Dagsavisen.

«Er det eit krav for å bli lege at ein veit at mennesket har to kjønn og at menneske ikkje kan skifte kjønn? Tydelegvis ikkje. Er det mogeleg å vera tolerant overfor andres identitet og personlegheit samtidig som ein har kunskap om dette? Ja. Det er ein fordel om legar har biologikunnskapene i orden og ikkje finn opp variantar som ikkje eksisterer, slik Rashidi dessverre har gjort,» skrev Klinge.

Dette svaret reagerer Kaveh Rashidi på og tok til Twitter for å ta debatten videre.

Klinge reagerer på at hun blir omtalt som et netttroll av legen.

– Kaveh Rashidi må være en sart sjel dersom «nettroll» er det første han tenker når jeg spør om leger trenger kunnskaper om kjønn, svarer hun Dagsavisen på epost.

Har opprettet tilsynssak mot kjent psykiater etter «metoo»-anklager

 

mest lest