Terrordømt IS-kvinne er igjen internert i påvente av tvangsutsendelse

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 6. desember 2022 | 20:04

iNyheter er kjent med at Raqiya Ahmed Hussein (35) kom til Norge som asylsøker i 2013. I november 2017 ble hun pågrepet i Østerrike med 50 000,- kroner og et falskt pass – på vei til Syria.

Hussein er den første kvinnen som ble dømt for IS-medvirkning i Syria etter å ha reist fra Norge. Etter å ha fått egen bolig i Nordfjordeid, forlot hun sine fem barn (som barnevernet siden har tatt hånd om) for å slutte seg til et syrisk kalifat.

Dømt

I 2019 ble hun i Oslo tingrett dømt til fengsel i to år og ni måneder for IS–deltakelse samt økonomisk støtte til den samme terrororganisasjonen.

Utvist

Sett i relasjon til dommen, ble Hussein utvist fra Norge for alltid. Med andre ord, varig utvist. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) konkluderte at hun utgjorde en fremtidig risiko for Norges grunnleggende nasjonale interesser.

Da Hussain i 2020 ble løslatt fra endt soning, ble hun øyeblikkelig igjen anholdt og innsatt på Politiets utlendingsinternat, på grunn av Utlendingsdirektoratets (UDI) utvisningsvedtak.

Dernest satt den somaliske kvinnen internert (innesperret) i en lengre periode mens politiet forberedte en uttransport til Somalia.

Løslatt

I mars 2021 ble den kvinnelige terroristen løslatt. Dette hovedsakelig på grunn av at utvisningsprosessen tok tid, samt at UDI mente at det kunne være risikabelt å sende henne tilbake til Somalia – og at hun derfor hadde krav på beskyttelse.

Relatert til utlendingsloven, kan man sikre seg mot retur dersom det er «reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur, eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved tilbakevending til hjemlandet.

Les også: Grove drapstrusler fremsatt mot NAV-ansatt

Pågrepet igjen Medio september 2022 ble terroristkvinnen på nytt pågrepet, og internert for fire uker i Oslo tingrett i samsvar med utlendingsloven § 106 første ledd bokstav b, jf. § 99. Nærværende interneringsfrist er i ettertid forlenget flere ganger.

Trussel

I et vedtak i utlendingssaken, er det fastslått at utlendingen utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser.

«Utlendingen er varig utvist av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser, men er per i dag vernet mot retur i medhold av utlendingsloven § 73 annet ledd, jf. EMK artikkel 3.

Justisdepartementet har imidlertid sendt ut forhåndsvarsel om bortfall av vern mot utsendelse den 9. september 2022 da departementet har vurdert det slik at returvernet kan oppheves og at utvisningsvedtaket kan effektueres».

ID-tvil

iNyheter vet at Kripos for kort tid siden stadfestet at kvinnens fingeravtrykk som var registrert i hennes somaliske ID-dokument ikke tilhørte utlendingen.

Tingrettsdommer, Kristin Avenstroup Haugen, i Oslo tingrett, var enig i politiets begjæring, om ytterligere internering av utlendingen i fire uker med blant annet følgende begrunnelse:

«Retten forventer at det vil komme en snarlig avklaring knyttet til eventuell opphevelse av returvernet og at politiet da vil igangsette uttransport med eventuelle tilpasninger knyttet til gjennomføringen av en mulig straffesak som nevnt, eventuelt foreta en fornyet vurdering av behovet for internering dersom returvernet ikke oppheves».

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Europamester i asylshopping?

mest lest