Grove drapstrusler fremsatt mot NAV-ansatt

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 12. november 2022 | 10:33

Afghansk asylsøker (21) opplyste at han ville knivstikke saksbehandleren i magen dersom hans økonomiske stønader ble avkortet.

Bakgrunn
11. mai 2022 møtte mannen opp på NAV sitt kontor i Asker. Bakgrunnen for møtet gjaldt hans økonomi, og opprettholdelsen av eventuelle videre tilsvarende utbetalinger frem i tid.

Da han forsto at hans tidligere faste pengeutbetaling ville bli redusert, reiste han seg opp og meddelte blant annet følgende til sin kvinnelige sosial- og støttekontakt:

«Hvis du trekker pengene mine skal jeg knivstikke deg i magen og jeg er ikke redd for å sitte i fengsel,» mens han simulerte at han knivstakk seg selv med en håndbevegelse.

Politiet ble tilkalt. Utlendingen ble pågrepet og innsatt i arrest, hvor han satt fengslet i to dager.

Forholdet ble anmeldt som trusler/vold mot en offentlig tjenesteperson. Rettslig hovedforhandling ble avviklet medio september 2022 i Ringerike, Asker og Bærum tingrett.

Politiadvokat, Anne-Karine Veiding, mente at manne burde dømmes til samfunnsstraff i 30 dager i et tidsrom på 120 dager, sekundært fengsel i 21 dager.

Advokat Odd Martin Helleland, la ned påstand om at 21-åringen måtte frifinnes, og/eller at han ble ansett på mildeste måte.

Norge
Han kom til Norge fra Afghanistan i 2015, og ble registrert som asylsøker. Han var da angivelig 12 år, og selve reisen ble etter sigende gjennomført sammen to fjerne slektninger.

Hans far og to yngre brødre bor fortsatt i Afghanistan og han sender jevnlig penger fra Norge til disse nærmeste familierelasjonene.

I dag bor utlendingen alene, men etter at han ble 18 år, og ikke lengre er i barnevernssystemet, opplever han at hans livssituasjon har blitt vanskeligere. Han får i den forbindelse oppfølging av lege og distriktspsykiatrisk senter (DPS).

Relatert til ovennevnte avsnitt, bemerket tiltalte i retten at han ikke følte at han fikk den samme oppfølgingen som før, samtidig som det var vanskelig å forholde seg til NAV.

NAV
I perioder har utlendingen jobbet i en dagligvarebutikk, hvor han tjente mellom kroner 8 000 og 10 000 per måned.

På bakgrunn av den ekstra inntekten, hadde han ikke lenger krav på tilsvarende økonomisk tilskudd og bistand han tidligere hadde mottatt fra NAV.

Da han forsto at NAV ville kutte i den faste disponible finansielle støtten, ble han oppjaget, frustrert og amper. Han poengterte overfor retten at han hadde en forsørgerrolle overfor sin familie i Afghanistan.

Rettens vurdering
Tingrettsdommer, Arne Moss Westgård, la til grunn at mannen over tid har vært og fortsatt er under stress som følge av familiens situasjon i Afghanistan, samtidig som han ikke har nær familie i Norge.

Fornærmede (saksbehandleren fra NAV) forklarte retten at hun i ettertid følte at utlendingen der og da virket redd og bekymret for seg og sin familie i Afghanistan. Hun tror ikke at den det her gjelder faktisk i ettertid ville komme til å gjennomføre trusselen.

Dog, kjente fornærmede på at situasjonen var svært trykkende og ubehagelig, samtidig som hun meddelte sympati med utlendingen. I tillegg, følte hun at den straffbare hendelsen som hadde oppstått var trist.

Les også: Konsekvensen av politikerklassens svik

Fornærmede (som iNyheter har fått opplyst har iransk og/eller afghansk bakgrunn), fortalte retten at hun ikke ønsket at tiltalte skulle straffes.

Straff
Straffen for trusler mot offentlig tjenesteperson er bøter eller fengsel i tre år. Rettens administrator, konkluderte med at trusselen mot fornærmede i realiteten var en drapstrussel som må ansees som alvorlig.

  • «Retten mener at personlige forhold tilsier at en betinget reaksjon er riktig. Selv om han var 18 år på gjerningstidspunktet, mener retten at tiltaltes unge alder må tillegges vekt. Tiltalte kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker.

Han har klart seg godt i samfunnet på tross av at han sliter med traumer fra krigen i Afghanistan. Han forklarte retten at han angrer på episoden hos NAV, og skulle vært den foruten. Han går for tiden på videregående skole og ser positivt på fremtiden.

Det alminnelige straffenivået for alvorlige trusler er fengsel mellom 15 og 30 dager jf. HR-2016-2379-U.

Retten er kommet frem til at 21 dagers betinget fengsel er passende, hvorpå fullbyrding av straffen utsettes med en prøvetid på to år».

Dommen var enstemmig.

Norsk politi blir nok en gang bedt om å legge seg flate for en fremmed dominanskultur

mest lest