Jon Helgheim: – Det finnes gode holdepunkter for å si at muslimer føler seg moralsk overlegne

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. desember 2022 | 11:04

HL-Senteret lanserte en rapport om holdninger til muslimer og jøder.

Rapporten er interessant på flere måter, men har også noen alvorlige feil og mangler, mener Fremskrittspartiets Jon Helgheim.

Helgheim mener rapporten forsøker å kartlegge folks holdninger til muslimer og jøder og konkluderer blant annet med at FrPs velgere er mer islamfiendtlige enn andre.

– For å komme frem til dette har de bedt respondentene om å ta stilling til seks påstander om muslimer. Dersom du sier deg helt enig i to av påstandene eller delvis enig i fire, da er du islamfiendtlig, skriver han på Facebook.

– Jeg har sett påstandene og kunne sagt meg enig nesten alle, helt uten at det finnes grunnlag for å kalle meg islamfiendtlig, skriver han og fortsetter:

– Dersom man for eksempel mener muslimer føler seg moralsk overlegne andre og begår mer voldskriminalitet, vil man i denne rapporten bli stemplet som islamfiendtlig. Eller for å si det på en annen måte – dersom man følger litt med og er ærlig, så vil man bli karakterisert som islamfiendtlig. Undersøkelsen blir rett og slett en fiendlighetsfelle der folk som er enig i faktiske realiteter vil fremstå som islamfiendtlige.

Moralsk overlegne
– Det finnes nemlig gode holdepunkter for å si at muslimer føler seg moralsk overlegne (de fleste religiøse gjør det) og det er utvilsomt slik at innvandrere fra muslimske land er grovt overrepresentert i kriminalitetstatistikken, spesielt voldskriminalitet.

– Dermed ville en mye mer presis konklusjon være at FrPs velgere i større grad er enig i korrekte påstander om muslimer, ikke at de er islamfiendtlige.

Misvisende
– Rapporten har absolutt en verdi, men klassifiseringen av islamfiendtlige er fullstendig misvisende og burde trekkes.

FrP mener Vedum prøver «å skjule de reelle kostnadene» ved mottak av flyktninger: – Det er ikke bærekraftig (+)

mest lest