Krever radikale grep: – Tror vi skal lytte til Greta Thunberg

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. desember 2022 | 07:14

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen snakket om klimatrusselen og atomtrusselen på en konferanse i regi av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Hensikten med konferansen var å diskutere og få frem problemstillinger som vil være viktige for Forsvaret i tiden framover, deriblant hvordan klimaendringer vil påvirke den regionale og globale sikkerheten, skriver Nettavisen.

Forsvarssjefen sier at utviklingen med klima og miljø utgjør en eksistensielle trusselen vi står overfor i 2022.

– Det er ingen trusler som er sannsynlig brukt som er verre enn det som skjer med klima og miljø. Det er en eksistensiell trussel mot planeten vår, og vi tar det ikke innover oss. Det må vi be om unnskyldning for fordi vi har absolutt ikke gjort nok. Og det her krever radikale grep, sier han.

Forsvarssjefen sier at klima- og miljøutviklingen vil påvirke hele sikkerhetssituasjonen og at klimaendringer vil stille nye krav til den fremtidige sikkerhetspolitiske innretningen av Forsvaret. Han omtaler klimaendringer som en snikende trussel som vi er nødt til å ta innover oss.

Les også: Thunberg (19) blir stadig mer radikal: Maner til kamp mot «undertrykkende» kapitalisme

– Før alt går ad undas, kommer dette til å skape stor uro, sier han.

– Vi må tenke enda mer bredt rundt Forsvarets oppgaver for å kunne håndtere konsekvensene av klimaendringene som skjer.

– Med denne dystopiske bakgrunnen, som jeg mener er helt reell, så mener jeg at det også er muligheter hvis vi tar de rette valgene og faktisk gjør noe, og ikke bare snakker om det. Jeg tror vi skal lytte til Greta Thunberg fordi hun representerer ikke bare seg selv. Hun representerer en utålmodig generasjon som forventer at vi skal gjøre noe, og hvis vi ikke gjør noe, så kommer til det til å alvorlige utfordringer framover, sier han.

Dagbladet gir Greta Thunberg-bok terningkast 6 – Men les hva NRK skriver

mest lest