Søksmål avvist etter at journalist ble drept og partert

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. desember 2022 | 05:56

En dommer i Washington avviser det sivile søksmålet mot Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman etter Khashoggi-drapet.

Det var Jamal Khashoggis forlovede som reiste søksmålet.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman Foto: Kremlin.ru/Wikimedia/Lisens

Dommer John Bates’ beslutning tirsdag var dermed i tråd med en anmodning fra USAs president Joe Bidens administrasjon, som i november uttalte at kronprinsens status som statsleder bør gi grunnlag for immunitet.

Bates sier at det sivile søksmålet inneholdt sterke argumenter om at kronprinsen sto bak drapet. Men dommeren slår fast at han ikke har makt til å avvise Biden-administrasjonens offisielle ståsted om at kronprinsen har immunitet som utenlandsk statsleder, skriver TV 2.

Khashoggi jobbet for Washington Post og var en av kronprinsens største kritikere.

Saudi-Arabias konge besluttet i september i år utnevnte sønnen til statsminister. Det ble sett på som et grep for å beskytte ham mot rettsforfølgelse.

– De skal få betale prisen, sa Biden i 2018.

«2. oktober 2018 ble Jamal Khashoggi, en saudisk journalist, myrdet av agenter fra den saudiske regjeringen ved det saudiske konsulatet i Istanbul, Tyrkia. Khashoggi ble overfalt og kvalt av 15  saudiske leiemordere. Kroppen hans ble kuttet opp og kastet. Khashoggis siste øyeblikk ble senere offentliggjort i et lydopptak.»

«Den saudiske regjeringen engasjerte seg i en omfattende innsats for å dekke over drapet, inkludert å ødelegge bevis. Innen 16. oktober hadde separate etterforskninger av tyrkiske tjenestemenn og The New York Times konkludert med at drapet var overlagt og at noen medlemmer av det saudiske angrepsteamet var nært knyttet til Mohammed bin Salman, Saudi-Arabias kronprins.»

mest lest