Biologiprofessor refser kjendislege: – Det han sier er galt. Det er bare to kjønn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. desember 2022 | 16:57

Denne uken var Sps Jenny Klinge og kjendislegen Kaveh Rashidi i disputt på sosiale medier nok en gang.

Klinge tok opp igjen debatten mellom de to fra i sommer hvor Rashidi kritiserte Klinges insistering på at det kun fantes to kjønn.

Sp-politikeren likte da dårlig at Språkrådet tok inn  «hen» inn i ordbøkene som et kjønnsnøytralt pronomen.

«Det er ingen grunn til å rote det til: Vi menneske har to kjønn, kar og kvinnfolk, på same måte som høns består av hane og høne. Det er ikkje uforskamma å understreke dette. Men det er visst nødvendig,» skrev Klinge etter at Språkrådet tok inn «hen» i ordbøkene.

– Det er viktig at Klinge ikke står uimotsagt, for blant leserne av hennes budskap er det mange helt normale mennesker som hverken identifiserer seg som mann eller kvinne. Disse menneskene fremstilles av Klinge som et avvik fra naturen, sa Kaveh Rashidi til VG.

Rashidi skrev også et debattinnlegg kalt «Menn, kvinner og alt imellom» i Aftenposten i 2020 der han tok opp kjønn:

«I lang tid har vi leger tatt feil. Vi har tenkt at det bare finnes to tydelig separerte kjønn,» skrev han og slo fast: «Kjønnet ditt er det bare du selv som kan vite».

Han skrev videre: «(…) Dette er bare en enkel forklaring av biologien vår, som sier at kjønn ikke er svart/hvitt, men et spekter. Vi mennesker befinner oss alle et sted på spekteret. (…)»

Klinge påminnet Rashidi denne uken da han la ut en Instagram-post om sin egen søknad om spesialistgodkjenning.

«Er det eit krav for å bli lege at ein veit at mennesket har to kjønn og at menneske ikkje kan skifte kjønn? Tydelegvis ikkje. Er det mogeleg å vera tolerant overfor andres identitet og personlegheit samtidig som ein har kunskap om dette? Ja. Det er ein fordel om legar har biologikunnskapene i orden og ikkje finn opp variantar som ikkje eksisterer, slik Rashidi dessverre har gjort,» skrev Klinge.

Rashidi omtalte da Klinge som et «nettroll» som «rakket ned» på hans syn å kjønnsidentitet.

Les også: Sp-politiker og kjendislege i ny kjønnskrangel

For noen uker siden ble professor i evolusjonsbiologi Glenn-Petter Sætre intervjuet av Ole Asbjørn Ness på en podkast.

– Det finnes kun to kjønn. Hunner har store kjønnsceller og hanner har små kjønnsceller, forklarte han da.

Nå har Dagsavisen hentet Sætre inn som sekundant mellom Klinge og Rashidi. Og det er ingen tvil om hvor professoren fordeler rett og galt.

– Fra et naturvitenskapelig ståsted har ikke Jenny Klinge sagt noe galt om kjønn, mens Kaveh Rashidi opererer med en forståelse av kjønn som er hentet fra andre fagfelt – kjønnsforskning og skeiv teori, der fokuset er på andre ting enn biologi, sier han.

Rashidi har tidligere trukket frem eksempler på at det i naturen finnes tvekjønnethet og at det oppstår kjønnsskifte blant arter. Det har ikke overføringsverdi til mennesker, mener professoren.

Sætre mener Rashidi blander sammen kjønnsidentitet og objektive, vitenskapelige kriterier for hva som definerer hunkjønn og hankjønn.

– Det han sier er galt. Leger har ikke tatt feil. Det er to kjønn, sier Sætre.

– Det går fint an å være biologisk mann og identifisere seg som en kvinne, men det er noe annet enn å være kvinne. Du kan ikke være både en mann etter en biologisk definisjon og samtidig være en kvinne. En av påstandene må være faglig gal.

Det er fra et biologisk ståsted størrelsen på kjønnscellene som definerer det grunnleggende skillet mellom kjønnene.

Hunkjønn produserer store kjønnsceller (eggceller), hankjønn små (sædceller).

– Det finnes ingen mellomting, sier Sætre.

– Nå er det mulig å skifte juridisk kjønn. Kan mennesker skifte biologisk kjønn? spør Dagsavisen.

– Svaret er nei. Er du født til å produsere eggceller er det ingenting medisinen kan gjøre for å få deg til å produsere sædceller eller motsatt. Det man gjør kirurgisk og med hormonbehandling, er kjønnsmodifiserende inngrep, som fører til at du ligner mer på kjønnet du identifiserer deg med.

Kaveh Rashidi har ikke ønsker å kommentere saken overfor Dagsavisen.

Småpartilederne svarer om novemberoppslutningen: – Vi trenger å kutte stort i unødvendig fjas

mest lest