Regjeringen trosser Finanstilsynet – gjør det lettere å få høye boliglån

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. desember 2022 | 16:14

Nordmenn er i verdenstoppen i gjeld sammen med Danmark, og det er til bolig vi har lånt.

Finanstilsynet har år etter år foreslått at bankene må stramme inn og er redd for bobler, bank- og gjeldskrise, men regjeringen har motsatt seg dette. De vil at folk skal låne mer, sette seg i gjeld og holde boligprisene(boblen) i gang.

Så også nå.

Det er i utlånsforskriften det reguleres. Der stilles krav til bankene for alle som vil ta opp lån med pant i boligen. Bankene har det privilegium å kunne skape penger gjennom å utstede kreditt til kundene. Bankene låner med andre ord ikke ut penger de allerede har. Det skapes penger når bankene v \ed et tastetrykk gir folk lån og godskriver folks konto.

Nå endres flere av kravene fra 1. januar 2023:

  • Bankene slipper å ta høyde for at folk skal tåle 5 prosentpoeng renteoppgang. Kravet endres til 3 prosentpoeng, men kunden må likevel tåle minst 7 prosent rente.
  • Folk som vil kjøpe en sekundærbolig slipper å måtte stille opp med 40 prosent egenkapital i Oslo. Kravet blir redusert til 15 prosent egenkapital.

Finanstilsynet mente videre at ingen burde få låne mer enn 4,5 ganger inntekten, men regjeringen beholder dagens krav på 5 ganger inntekt.

– Det høye gjeldsnivået i norske husholdninger utgjør fortsatt en sårbarhet i det finansielle systemet. Derfor viderefører vi krav til bankenes utlånspraksis, men gjør justeringer for å tilpasse kravene til den økonomiske situasjonen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Frem til rentene steg var det grensen på 5 ganger inntekt som la et tak for de fleste.

Med boliglånsrente på 4 prosent, måtte kundene tålt 9 prosent rente på lånet. Fra nyttår blir altså kravet 7 prosent.

– Det regjeringen gjør nå er å rette opp den store feilen i utlånsforskriften, som er at man samtidig som renten stiger må stramme inn på lånemuligheten, sier direktør for personmarked Endre Jo Reite i BN Bank til NRK.

I praksis har mange fått opptil 25 til 30 prosent mindre i lån enn tidligere på grunn av rentekravet.

– Med et pennestrøk får regjeringen reversert det, slik at man ikke får låne så mye mindre som man gjorde for ett år siden, sier Reite.

Dermed kan boblen holdes oppblåst litt lenger

Eiendomsbransjen har advart mot full boligbrems om regjeringen fulgte Finanstilsynets råd om å stramme inn kravene for å få lån. «Nå jubler meglerbransjen,» skriver NRK.

– Dette vil bidra til å løse opp i usikkerheten knyttet til finansiering av boligkjøp og gjøre det enklere å få nødvendig mellomfinansiering. Dette er viktig for å holde aktiviteten i gang i boligmarkedet, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Advarer om mulig blåmandag: – Situasjonen er akutt

mest lest