Bør du skille deg ut?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. desember 2022 | 21:02

Det tyder eksperimentell forskning på. I det minste hvis du vil gjøre suksess med det motsatte kjønn, eventuelt hos det samme kjønn avhengig av dine preferanser.

De fleste føler en dragning mot å være i flokken og ikke skille seg ut. Det er kanskje noe man kan legge spesielt merke til ved seg selv i disse kanselleringstider. Det skal lite til av avvik før man får problemer på jobb og med venner. Bruker du feil ord og uttrykk, kan det være «ut». Interessant i så måte er det at nordmenn skårer svært høyt på konformitetsskalen.

Psykiater Fred Heggen har påpekt at det norske konformitetspresset gjør at folk legger bånd på seg og forsøker å passe inn, noe som blant annet kan føre til sosial angst.

Men hva gjør det med dine sjanser på parringsmarkedet å være konform?

Forskningsjournalist Erik Tunstad mener forskning viser at det gir fordeler seg å skille seg ut. «Du kan være den minst ekstraordinære mann på jorda – klarer du å se annerledes ut, strømmer damene på . I hvertfall hvis du er en gullfisk,» skriver han i forskning.no.

I et prosjekt tok ornitologen Nancy Burley å festet fargerrike ringer på beina fugler av arten sebrafinker. Ringene viste seg å påvirke den seksuelle tiltrekningen for både hanner og hunner. Hanner ble mer tiltrukket av hunner med sorte og rosa ringer, hunnene av hanner med røde. Begge kjønn holdt seg angivelig unna de lyseblå og grønne.

Blant orrfugler hender at så få som 10 prosent av hannene foretar hele 75 prosent av befruktningene. Noen få får mye, de fleste får lite, noen får aldri, skriver Tunstad. I  en orrfuglleik er det bare én vinner som velges.

En leik foregår over uker og måneder. Hannene viser seg frem, hunnene ser på. Alle hunnene er usikre. Hva er det egentlig vi leter etter? De fleste av disse hanene ser da aldeles strålende ut? Friske i fargene, spenstige i steget, alle som en. Én orrhøne må til slutt ta skrittet, går nølende frem til spillplassen – og velger – kanskje litt hipp som happ? – en fyr som ser helt grei ut.

Og dermed kan vi kåre en vinner! (Fanfare.) Alle de andre usikre hunnene ser nå hvem som selvfølgelig var den beste, hele tiden, mannen de lette etter i alle disse ukene.

Hvorfor er det slik?

Antagelig er det fordi alle er usikre og ser på sidehøna. En eller annen av oss må da ha kunnskap og innsikt jeg ikke besitter? Når man er usikker, er det et godt tips å kopiere andre. Ser du noen gjøre noe som du tror er lurt, gjør det samme!

Den utvalgte hanen kan selvfølgelig ha noe helt enestående ved seg, men forskerne har i så fall ikke vært i stand til å identifisere dette «noe». Mer sannsynlig er det at han er omtrent like god som alle andre og i hvert fall ikke åpenbart dårligere.

Han hadde bare flaks.

Evolusjonspsykologer har vist at kvinner betrakter menn som attraktive når de observeres med vakre kvinner, skriver Tunstad og fortsetter:

Verden handler ikke om å være ekstraordinær. Den handler om å få andre til å tro at du er det. Og evolusjon handler om å spre sine gener. Vil du lykkes med det, fyll på med ringer og tatoveringer, grønt hår og outrerte klær: Du kan være den minst ekstraordinære mann på jorda – klarer du å se annerledes ut, strømmer damene på.

Er moralen a dermed at hunner – kvinner? – har en generell lengsel etter alt annet enn det vanlige – og kjedelige? Selv om de kanskje ikke engang vet det selv? Betyr det at menn som sliter på kjønnsmarkedet bør utfordre sin konservative stil og oppførsel? Farge håret grønt?

Betyr det at det viktigste er å skille seg ut?

Tunstads spørsmål er kanskje spesielt relevant i det konforme Norge. Det gjør også at kvinner og menn må reflektere over en annenn observasjon. Nemlig at narsisster og sosiopater, i liten grad bryr seg om konformitet, selv de som bor her i landet.

«Mens en solid majoritet både titt og ofte blir presset i knestående av jante-skammens nedbrytende krefter, kan det virke som om den lille gruppen med styringskåte og manipulative narsissister forblir uberørt av de samme kreftene,» skriver psykiater Fred Heggen.

Er det dermed de som gjerne blir valgt på kjønnsmarkedet og er det derfor så VG, Dagbladet og Nettavisen har så mange artikler bak betalingsmur om psykopater og hvordan man skal identifisere dem?

iNyheter #6 Helge Lurås kommenterer FREMTIDSUTSIKTENE

mest lest