Stort gjennombrudd: Har skapt energi i fusjonsreaktor

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. desember 2022 | 16:33

Et stort gjennombrudd har blitt annonsert av amerikanske forskere i kampen om å gjenskape kjernefysisk fusjon.

Fysikere har fulgt teknologien i flere tiår siden den lover en potensiell kilde til nesten ubegrenset ren energi.

Tirsdag bekreftet forskere at de har overvunnet en stor barriere – de produserte mer energi fra et fusjonseksperiment enn det ble brukt, skriver BBC.

Men eksperter sier at det fortsatt er et stykke igjen før fusjon kan genererer energi i kraftverk.

Eksperimentet fant sted ved National Ignition Facility ved Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) i California.

Artikkelen fortsetter.

The target chamber of LLNL’s National Ignition Facility. Foto: LLNL

Kjernefysisk fusjon beskrives som en «hellige gral» for energiproduksjon. Det har vært lovet å være bare tiår unna – i flere tiår.

Fusjon fungerer ved å ta par med lette atomer og tvinge dem sammen – denne «fusjonen» frigjør mye energi.

Det er det motsatte av kjernefysisk fisjon, hvor tunge atomer splittes fra hverandre. Fisjon er teknologien som i dag brukes i kjernekraftverk, men prosessen produserer også mye avfall som fortsetter å avgi stråling i lang tid. Det kan være farlig og må oppbevares trygt.

Kjernefysisk fusjon produserer langt mer energi, og bare små mengder kortlivet radioaktivt avfall. Og viktigere, prosessen produserer ingen klimagassutslipp og bidrar derfor ikke til klimaendringer.

Men en av utfordringene er at å tvinge og holde elementene sammen i fusjon krever svært store mengder temperatur og trykk. Til nå har ingen eksperiment klart å produsere mer energi enn mengden som er satt inn for å få det til å fungere.

National Ignition Facility i California er et eksperiment på 3,5 milliarder dollar (2,85 milliarder pund).

Den legger en liten mengde hydrogen i en kapsel på størrelse med et pepperkorn.

Deretter brukes en kraftig 192-strålelaser for å varme og komprimere hydrogenbrenselet.

Laseren er så sterk at den kan varme kapselen til 100 millioner grader Celsius – varmere enn sentrum av solen, og komprimere den til mer enn 100 milliarder ganger jordens atmosfære.

Under disse kreftene begynner kapselen å implodere på seg selv, og tvinger hydrogenatomene til å smelte sammen og frigjøre energi.

Professor Jeremy P. Chittenden, professor i plasmafysikk og meddirektør for Center for Inertial Fusion Studies ved Imperial College London kalte det «et sant gjennombruddsøyeblikk» som beviser at «fusjonens «hellige gral» virkelig kan oppnås».

Til tross for spranget fremover, sa professor Chittenden til BBC at det fortsatt er langt kjernefysisk fusjon kan brukes til å gi strøm til hjem og næringsliv.

Eksperimentet var bare i stand til å produsere nok energi til å koke rundt 10-15 kjeler vann og krevde investeringer for milliarder av dollar. «Hvis vi ønsker å få en kraftstasjon i drift, kan det hende at vi må utføre disse eksperimentene en gang hvert sekund. Og for tiden er det en dag mellom eksperimentene», sa professor Chittenden.

Energien som skapes i sola er fusjonsprosesser.

mRNA-vaksineforsker tilbake på Twitter

mest lest