Særdeles uhederlig av NRK om Twitter

Avatar photo
Farjam Movafagh
Samfunnsdebattant
Publisert 17. desember 2022 | 20:40

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Tilbakeholding av avgjørende informasjon. Total stillhet rundt Twitters sensurering av journalister før valget i 2020. Rene løgner om tekniske forhold. NRK sin dekking av nyheter rundt det nye Twitter er lysende uherderlig.

NRK sin heksejakt på Twitter etter at Elon Musk overtok roret er godt over grensen til å kvalifisere som propaganda. Det toppet seg for meg med innslaget på Kveldsnytt 16. desember i år. Her fikk vi høre følgende:

  • Elon Musk har fjernet Twitter-kontoen til flere journalister (senere i samme sending korrigeres påstanden til at han har sperret, og ikke fjernet, disse kontoene).
  • FN kommer med hard kritikk mot Twitter for sensur av «mediestemmer».
  • EU advarer Musk for mangel på ytringsfrihet og truer med sanksjoner.
  • Byrådsleder Raymond Johansen vil boikotte Twitter på grunn av Musk sin utestengelse av journalistene.

Det er langt over grensen til uhederlighet at NRK i dette innslaget holder tilbake avgjørende informasjon om årsaken til at disse kontoene (og mange flere) er sperret. Både Twitter og Musk personlig har sagt offentlig at disse kontoene ble sperret fordi de anga informasjon om hvor enkelte personer oppholder seg til enhver tid (altså i sanntid). Med andre ord ble disse kontoene sperret for å beskytte de eksponerte personenes sikkerhet.

Musk sin Tweet om det er delt over 30.000 ganger. Twitters offisielle tweet har også vært godt synlig, med snaue 2.000 delinger. Denne informasjonen er ellers også veldig godt kjent hos de som følger det som skjer rundt Twitter og Musk. Forklaringen på utelatelsen kan derfor umulig være at dette var under radaren til NRK sine journalister.

En annen avgjørende informasjon NRK holdt tilbake, er at Musk ikke gikk systematisk etter journalister. Det er mange kontoer som er sperret, og fellesnevneren er ikke at de er journalister, men at de har formidlet informasjon om personers lokalisasjon. Her er noen eksempler: Ruoligarchjets (konto som følger bevegelsene til privatfly eiet av russiske oligarker) og elonjet (konto som følger bevegelsene til Musks eget privatfly).

Les også: Har ytringsfriheten gode vilkår i Norge i dag?

Nok en avgjørende informasjon NRK holdt tilbake, er at Twitter i disse dagene er i en prosess der de tar et kraftig oppgjør med tidligere praksis med politisk motivert sensurering av journalister. Mer spesifikt er det Twitter sin sperring av kontoen til New York Post rett før valget i 2020 som er under lupen, og journalist Matt Taibbi har fått tilgang til interne referater og chatt-logger for å avdekke det som skjedde. Taibbi har kalt avsløringene for «Twitter files», og de er alle publisert på hans twitter-konto og på siden hans på substack.

Den totale stillheten hos NRK når det gjelder disse avsløringene er et kapitel for seg. Det er tross alt snakk om en av de viktigste avsløringene i amerikansk politikk dette året. Men å ikke bringe dette inn i konteksten av innslaget på Kveldsnytt er en stor journalistisk synd. Det er særdeles relevant at både EU, FN og Oslos egen Raymond Johansen ga totalt blaffen i journalisters ytringsfrihet da Twitter sperret kontoen til New York Post i 2020.

Dette var et lavmål fra NRK. Misinformasjonen de er ansvarlig for er ille nok i seg selv, og NRK har mye å svare for. Men vi bør også få vite hvorfor NRK har prioritert å lage denne saken, med en total skjev vinkling av en nyhet der noen kontoer blir sperret på grunn av sikkerhetshensyn, veiet mot at de ikke prioriterte å lage en sak om at journalister ble sensurert av politiske årsaker i 2020.

(En parantes helt til slutt for å nevne eksplisitt det NRK burde ha formidlet. FN, EU og Raymond Johansen kan alle ta seg en stor bolle. Deres totale stillhet rundt Twitters sensurering av New York Post i 2020 viser klart at de ikke bryr seg noe om journalisters ytringsfrihet. De fremstår som bare latterlige når de nå setter seg på sin høye hest som forsvarere av ytringsfriheten.)

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

R.I.P Resett: Dette vil vi med iNyheter

mest lest