Nå har Høyesterett senket straffen ytterligere for IS-kvinnen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 20. desember 2022 | 10:49

Høyesterett dømmer den såkalte IS-kvinnen til 1 år og 4 måneder i fengsel for deltagelse i terrorgruppa IS i Syria.

Landets øverste domstol slår fast at norskpakistansk kvinnen Sumaira Ghafoor, som var gift med en fremmedkriger i IS kan straffes for deltagelse i en terrorganisasjon.

32-åringen skal ikke tilbake i fengsel, ettersom straffens anses sonet ved tiden hun har sittet i varetekt, skriver NRK.

Ghafoor ble i april dømt til to og et halvt års fengsel for IS-deltagelse i Borgarting lagmannsrett. Dommen var ett år mildere enn i tingretten.

Lagmannsretten var enig med kvinnen i at hun ble utnyttet til menneskehandel i tiden etter at ektemannen Bastian Vasquez døde.

Nå har Høyesterett senket straffen ytterligere.

I avgjørelsen fra Høyesterett heter det at det er flere formildende omstendigheter, som får stor vekt ved straffutmålingen. Et av dem er at Ghafoor i over fem år levde i en tvangssituasjon, i perioden etter at hun kom til Syria.

Videre heter det at IS-ektefellene forgrep seg på henne seksuelt, og at hun ble utsatt for vold.

– Forholdene i flyktningeleiren Al-Hol, der hun oppholdt seg frem til januar 2020, er farlige og umenneskelige. Hun har tatt avstand fra sine handlinger, og hun har bidratt til at barna nå kan få en trygg oppvekst, heter det i dommen.

Statsadvokat snur: Mener terrordømt IS-kvinne var offer for menneske­handel

mest lest