Russland gir ultimatum til Ukraina: – For deres eget beste

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. desember 2022 | 10:33

Innfri Moskvas krav, «ellers vil saken bli avgjort av den russiske hæren», sa Russlands utenriksminister.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har gitt Ukraina et ultimatum.

Lavrov sa at ukrainere må møte Moskvas krav «for deres eget beste», melder det russiske nyhetsbyrået Tass, ifølge den arabiske kringkasteren Al Jazeera.

– Oppfyll dem for deres eget beste. Ellers vil saken bli avgjort av den russiske hæren, sier Lavrov. – inkludert overgivelse av ukrainsk territorium Russland nå kontrollerer.

«Våre forslag om demilitarisering og denazifisering av territoriene kontrollert av regimet, eliminering av trusler mot Russlands sikkerhet som kommer derfra, inkludert våre nye landområder, er velkjente for fienden,» siterte det russiske statlige nyhetsbyrået Tass Lavrov sent på mandag.

Les også: Lavrov uttrykker bekymring i et brev til Anniken Huitfeldt

På spørsmål fra Tass om hvor lenge konflikten vil vare, sa Lavrov: «Ballen er i regimets domstol og Washington bak den».

Lavrovs kunngjøring kommer umiddelbart etter at Russlands president Vladimir Putin nok en gang sa at han var åpen for fredssamtaler. Ukraina vil imidlertid ikke gå inn i fredssamtaler før Russland har trukket sine tropper ut av Ukraina.

På søndag sa Russlands president Vladimir Putin igjen at Moskva var åpen for forhandlinger og beskyldte Kyiv og deres vestlige støttespillere for mangel på samtaler, kommentarer som USA har avvist som uoppriktige.

Les også: Huitfeldt er bekymret for Norges nærhet til Russland: – Vi er sårbare

Men Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sier at Russland bare vil bli invitert hvis landet først sto overfor en krigsforbryterdomstol.

Når krigen går inn i sin 11. måned, og til tross for flere tilbakeslag på slagmarken for Russland, er russiske styrker engasjert i harde kamper i øst og sør for Ukraina, mens Russlands missil- og droneangrep har ødelagt Ukrainas sivile infrastruktur og etterlatt millioner uten strøm, oppvarming og vann.

Russisk prognose: Ukraina slutter å eksistere, borgerkrig i USA og EU kollapser

mest lest