Norske kreft­forskere har funnet nålen i høystakken

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. desember 2022 | 04:50

Ny teknologi kan forlenge livet til pasienter med bukspyttkjertelkreft.

I snitt lever pasienter bare ett år etter at de har fått diagnosen. Bukspyttkjertelkreft blir regnet som den fjerde dødeligste krefttypen, ifølge NRK.

Problemet for pasienter som får denne krefttypen, er at den oppdages altfor seint til å kunne kureres. Sykdommen har få og uspesifikke symptomer.

I Stavanger sitter en gruppe forskere som ser på muligheten til å oppdage krefttypen tidligere.

– Vi har hatt et gjennombrudd i forskningen vår, og vi har gjort funn som vi mener kan forlenge livet til pasienter, sier professor Oddmund Nordgård ved Stavanger universitetssjukehus til NRK.

Han har sammen med resten av forskerne funnet igjen arvestoffet eller DNA-et til kreftcellene i blodet, som viser blant annet om behandlingen virker.

– Hvis behandlingen virker, går nivået av kreft-DNA ned. Hvis det ikke virker, øker nivået, sier Nordgård.

Les også: Forventer én million flere kreftsyke på grunn av Covid-nedstengte helsevesen

Sammenlignet med DNA som finnes i blodcellene, er nivået av kreft-DNA mikroskopisk. Det kan være så lite som en promille av alt DNA-et i blodet.

Ved hjelp av ny teknologi har Nordgård og forskerne klart å finne kreft-DNA-et. Det er nesten som å lete etter nålen i høystakken.

I høst fikk de 8 millioner kroner av Kreftforeningen, og nå skal det forskes videre. De håper blant annet å finne en metode for å oppdage kreften tidligere.

– Vi skal samarbeide med forskere fra Oslo og Bergen. Vi skal forske videre på behandlingseffekten av det vi har funnet til nå, men vi skal også se om det er tegn til kreft hos risikopersoner, altså oppdage kreften tidligere, sier Nordgård.

Alyssa (13) ble kurert for uhelbredelig kreft med revolusjonerende metode

mest lest