Oligarkene som slapp unna – for viktige for EU til å bli sanksjonert

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. desember 2022 | 03:00

Flere oligarkene i Putins innerste sirkel har så langt sluppet unna sanksjoner fra EU.

24. februar 2022 blir 37 av Russlands mektigste menn innkalt til et møte i Moskva og bare noen timer tidligere slo de første missilene ned i Ukraina, og de russiske styrkene invaderte landet, skriver Børsen.

Seks måneder senere har 26 av oligarkene som deltok på møtet, blitt svartelistet av EU. Men det er 11 navn som ikke står på sanksjonslista.

Vladimir Potanin er en av de originale oligarkene i Russland. Han har bygget en stor formue på naturressurser. Han er kjent som Russlands rikeste mann, kanskje bortsett fra Vladimir Putin.

Ifølge Bloomberg er Potanin verdens 40. rikeste, og stiller med en formue som tilsvarer 29,1 milliarder dollar. Han er president i selskapet Norilsk Nickel, som er verdens største produsent av nikkel – noe Europa er avhengig av.

Russlands nest rikeste Leonid Mikhelson, som ifølge Bloomberg er verdt 25 milliarder dollar, selger flytende naturgass (LNG).

Siden invasjonen av Ukraina har den europeiske importen av LNG økt med 40 prosent, og majoriteten kommer fra Mikhelsons selskap Novatek.

Les også: Et knippe spådommer for 2023: Gull, krypto, aksjer, bolig, kjøtt

Europa er også avhengig av Russland når det kommer til atomkraft.

Det russiske atomkraftselskapet Rosatom forsyner EU med nær 20 prosent av alt uranet som blir brukt.

Alexey Likhachev, som er direktør for det russiske atomkraftselskapet Rosatom, har ikke fått sanksjoner mot seg i EU. Også sjefene for energiselskapene Gazprom, Gazprom Neft og Gazprombank blir ikke innført sanksjoner. Også også tidligere sjef for Lukoil, Vagit Alekperov, slipper unna.

Andrey Bokarev, som sjefen i lokomotivprodusenten Transmashholding, har også sluppet unna sanksjoner, enda selskapet har produsert stålverket til missilsystemet BUK, som brukes av det russiske militæret.

Det russiske jernbaneverket Russian Raleways har derfor blitt sanksjonert av EU. Dette har derimot ikke toppsjef Oleg Belozyorov.

Heller ikke sjef i lastebilfabrikanten Kamaz, Sergey Kogogin, har blitt møtt med sanksjoner, mens hans firma som bygger lastebiler for den russiske hæren, er på lista.

Sjefene for energiselskapene Gazprom, Gazprom Neft og Gazprombank slipper også unna sanksjoner i EU. Dette gjelder også Vladimir Yevtushenkov, som har interesser innenfor energi og kommunikasjon.

Oligarkene står for hele 30 prosent av Russlands formue og har trolig like mye formue skjult utenfor landets grenser som hele den russiske befolkningen til sammen har i Russland, ifølge Washington Post.

Europarådet har vært tilbakeholdne med å forklare hvorfor noen oligarker blir sanksjonert og ikke. De har erklært at dette bør holdes hemmelig av sikkerhetsårsaker, ifølge FTM.

Putin forbyr oljeeksport til land som innfører pristak

mest lest