Redaktør mener Norge har «fått nok» av Gunhild Stordalen: – Vi er stapp mette

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. januar 2023 | 14:07

Hun var lenge et yndet intervjuobjekt i norske medier. Gunhild Stordalen var den klimaengasjerte, vakre legen som ble sammen med Petter Stordalen. Det ga henne mulighet til å bli en influenser med kapital i ryggen til å virkeliggjøre sine idealer.

Så ble det slutt med Stordalen.

De siste dagene har det vært nye skriverier i mediene, men denne gang over en bok Gunhild Stordalen har gitt ut. «Min medisin – fem pilarer til bedre helse og et godt liv».

Boken, som koster 429 kr, presenteres slik:

I Min medisin forteller Gunhild Stordalen om de fem pilarene som holder henne oppe i hverdagen: Søvn, mat, trening, meditasjon og nærhet, og om den selvransakende reisen til det friske, gode livet hun lever i dag. Hun deler raust og personlig om den vinglete veien fra en tvangspreget og misforstått sunn livsstil, via livstruende sykdom, til sin nye helseforståelse. Mange av historiene har hun aldri fortalt tidligere. Gjennom Gunhilds beretning blir vi inspirert til å leve sunnere og mer i takt med naturen, tenke i større sammenhenger og bli uendelig mye snillere med oss selv – til beste både for oss og for verden. Gunhilds inntekter fra boka går uavkortet til stiftelsen EAT.

Men den har fått hard medfart hos anmelderne.

Dagbladet-kritiker Cathrine Krøger ga boka en toer på terningen, og endte opp i krangel med Stordalen selv på Dagsnytt 18.

Trond R. Hole, som er tidligere generalsekretæren i Høyre, ga en omtale av boka på Facebook som gikk viralt og endte opp i Nettavisen. Holes dom var: «Boken er, selv tilhørende «selvhjelps-litteraturens» velfylte søppelkasse av unødvendigheter, en uhyre banal opplisting av helse-selvfølgeligheter krydret med liv og levnad fra Gunhild Stordalens opp- og nedturer».

– Stapp mett på Stordalen

Slik vel mange hadde tenkt om henne tidligere, men som ikke var opportunt å si før nå. For det er tidsånden som har felt Gunhild Stordalen, tror Dagsavisens politiske redaktør, Lars West Johnsen.

«Jeg tror støyen rundt denne ubetydeligheten av ei bok handler om uendelig mye mer enn dens litterære kvaliteter. En offentlighet som har spist ut av hånda på Gunhild Stordalen i årevis, har fått nok. Ikke nødvendigvis av henne personlig, jeg vet ikke, men i hvert fall av det hun representerer med boka: Møter med egen navle. Nok en opphøyd fortelling om egoet, om kampene vi alle kjemper med oss selv. Om veier til helse, metoder for bedre kropper og strategier for sterkere hoder,» skriver West Johsen og fortsetter:

«Vi er stapp mette på hvordan vi som individer kan få det bedre med oss selv. Historier som Stordalens møte med Broadway-skuespillerinnen som brennes ut i en alder av 27 år, men gjennom Ziva-teknikken og de tre m’ene mindfulness, meditasjon og manifestering, får igjen livsgnisten, gjør ikke all verdens inntrykk på oss lenger.»

Dagsavisens politiske redaktør mener Gunhild Stordalen og forlaget hennes fikk «stemningsskiftet midt i trynet». Nordmenn har «fått nok» av hennes navlebeskuende opptatthet av seg selv og sin innflytelse.

For nå er det alvorlige ting som folk er opptatt av, skal vi tro West Johnsen.

I 2023 er det Gunhild Strodalen formidler «banalt og virkelighetsfjernt».

– Søvnproblemer og fordøyelsesbesvær er fortsatt søvnproblemer og fordøyelsesbesvær, og kjipt for den enkelte, men det hører ikke lenger til i offentligheten som klagemål. Det er blitt irrelevant og uproporsjonalt gitt det nye alvoret som har omfavnet oss alle. Kanskje er vi ikke bevisst denne endringen i mentalitet, det er ikke et valg, men det er en sunn refleks, skriver han og viser til «byer i Ukraina som er bombet vekk fra jordas overflate og millioner er på flukt».

Da «sømmer det seg bare ikke med offentlige samtaler, som Stordalen inviterte til, om løsninger på livets små ubehageligheter. Det er derfor ikke tida for stordalensk klokskap av typen «Alle mine nære relasjoner handler om kvalitet, ikke kvantitet». For prøv å si det til ei dame i Bakhmut.»

West Johnsen trekker omfattende konklusjoner om Gunhild Stordalens slakt i norsk offentlighet:

– Det er ikke plass, det er ikke tid, og det føles bare feil med Gunhilds nærsyn når det regner bomber på vårt eget kontinent. Kanskje er det heller ikke lenger like stor plass til kjendiseriets tomhet. Det er lov å håpe, skriver han og fortsetter:

– Tiår med materiell overflod gjorde oss alle ekstremt selvbevisste: Det har vært så stort rom for å kjenne etter, til å forme kropper og liv, til å pynte oss og vise oss fram, dyrke suksess og vellykkethet som idealer til den grad at det har vært sykeliggjørende for veldig mange. Bildekulturen vår har vært brutal i all sin løgnaktighet. Psykisk uhelse og inngrep i friske kropper har blitt del av oss. Men når vi nå står vi overfor store kollektive utfordringer og tar famlende steg inn i en ukjent, ny tid, endres perspektivet vårt.

Så spørs det om det bare er Gunhild Stordalen man til slutt fikk nok av, eller også det «klimabevisste» selvdyrkingen hun virker å ha delt med svært mange andre i det urbane Norge også – ikke minst folk som jobber i mediene selv.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Fædrelandsvennen har snakket med en mann som «forsurer» kommentarfeltene (+)

mest lest