Dyster melding fra matbransjen: – Kjøttprisene må kraftig opp

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17/01/2023 | 09:15

Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) ønsker å informere statsrådene om den vanskelige situasjonen medlemmene deres står i.

– Om det er et politisk ønske at forbrukerne skal slippe kraftig prisvekst på kjøtt- og eggprodukter, må politikerne levere tiltak som demper kostnadsveksten i den samfunnskritiske verdikjeden for mat. Det er så langt ikke blitt gjort. Da må prisen på egg og kjøtt kraftig opp, noe regjeringen kan og bør være ærlig på, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i KLF til Nettavisen.

Prisøkninger som varsles forklares med at gjennomsnittlig engrospris for kjøtt har økt kraftig i et forsøk på å kompensere for noe av bøndenes kostnadsvekst.

På enkelte stykningsdeler og sorteringer er prisen økt opp mot 40 prosent de siste to årene, ifølge KLF.

– Økningen i strømprisen har vært ekstrem det siste halvannet året. Strømkostnaden har mangedoblet seg. Målt som andel av omsetningen har den økt fra noen tiendeler opp mot tre-fire prosent for flere bedrifter, forklarer, Juul-Hansen.

Han mener at regjeringens strømstøtte som kom høsten 2022 traff ikke kjøtt- og fjørfebransjen.

– Regjering har selv gitt uttrykk for at kostnadene må tas ut i markedet. Om bedriftene ikke klarer det, er det naturlig at disse må legge ned driften, slik vi forstår regjeringen, sier han og forklarer at kjøtt- og fjørfebransjen kan ikke «trylle vekk» kostnader.

Les også: Mener dagligvarehandelen bør tape penger

Landbruks- og matminister Sandra Borch, mener det er en krevende situasjon.

– Vi opplever nå en sterkere prisvekst på matvarer enn det vi har sett på flere tiår. Det er krevende for svært mange og kommer på toppen av en allerede anstrengt økonomi. Hele samfunnet er tjent med å få kontroll på kostnadsveksten i dagligvaremarkedet, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp), til Nettavisen.

– Jeg har ved flere anledninger gått ut og oppfordret alle aktørene i matbransjen til å ta sin del av ansvaret og at de ikke benytter en uoversiktlig situasjon til å øke prisene mer enn nødvendig. Dette var også et viktig budskap på møtene jeg hadde med bransjen sammen med næringsministeren på torsdag, legger hun til.

Nordfjord kjøtt har ifølge Nettavisen uttalt at det vil komme opp mot 20 prosent prisøkninger på kjøttvarene de selger til Rema 1000. De er én av flere produsenter som har gått ut i mediene og varslet prisøkninger.

Vestre er bekymret over matprisene som stiger betraktelig – nå vil han ha svar

mest lest