Moxnes kritiserer NRK etter «Debatten»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. januar 2023 | 09:14

Bjørnar Moxnes tar onsdag morgen til Facebook for å imøtegå kritikk fra flere hold om at Rødts ledelse ikke var representert i «Debatten» på NRK om krigen i Ukraina.

– Jeg lytter til kritikk, men akkurat denne må først og fremst rettes mot statskanalen. Jeg var ikke invitert. Det var heller ingen andre fra arbeidsutvalget eller stortingsgruppa. Rødt fikk først en invitasjon til å delta i Debatten i går ettermiddag, og vi fikk da kun tilbud om å stille mot Raymond Johansen, som har knyttet debatten om Ukraina til samarbeidet med Rødts bystyregruppe i Oslo (en kobling han gikk tilbake på i gårsdagens debatt, slik jeg forsto det), skriver han.

Moxnes, skriver Rødt er helt tydelige:

– Vi fordømmer Russlands folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina. Ukraina er i sin fulle rett til å forsvare seg mot den brutale erobringskrigen, og Rødt støtter motstandskampen.

– Det er massiv oppslutning i Rødt om støtten til prinsippet om nasjonal selvråderett, som nå er under angrep i Ukraina. Selv om andre stormakter har sine interesser – som i enhver konflikt – er det viktigste å ta stilling for den angrepne part mot imperialistisk angrepskrig.

– Rødt har ikke gått inn for noen våpenembargo mot Ukraina, spørsmålet har vært om Norge kan spille en annen rolle som tilrettelegger for fredsforhandlinger.

– Rødt har ikke stilt noen krav til ukrainerne om å gå inn i fredsforhandlinger på angriperens premisser – det er ene og alene ukrainerne som bestemmer når det er tid for fredsforhandlinger. Dette handler om hvilke initiativer norske myndigheter kan ta i FN.

I innlegget skriver Moxnes at det er ulike syn innad i Rødt om våpen til Ukraina, og at denne debatten er noe han ønsker velkommen frem mot landsmøtet.

Melby reagerer etter NRK-Debatten: – Enkelte lever i en alternativ virkelighet

mest lest