Status og ambisjoner for iNyheter: Betydelig oppgang

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 20/01/2023 | 18:19

Det har gått en måned siden iNyheter kjøpte opp domenet resett.no og kontoen på Facebook. Det har uten tvil gitt oss flere lesere.

Vi lanserte iNyheter 28. august 2022, og noen måneder senere gikk Resett – som jeg i sin tid var med å stifte – konkurs. Vi fikk kjøpt opp domenet resett.no den 21. desember, og har siden den tid rutet trafikken derfra over til inyheter.no.

Det har gått en måned siden oppkjøpet nå, og vi har litt data å gjøre evaluering på. Det ser ut som overatakelsen av domenet – samt at Resett ble borte som en konkurrent til folks oppmerksomhet – omtrent har doblet lesertrafikken til iNyheter.no. Vi ligger nå på ca. 25.000-30.000 unike brukere/lesere hver dag. På gode dager – når vi har hatt enkeltsaker som har «tatt av» – har vi vært over 50.000 unike brukere. Men dette er unntaksvis. Månedstallene våre ligger nå på ca. 380.000 unike brukere.

Det var et frafall av lesere fra Resett det siste halvåret etter turbulensen i juni – og ikke minst i uken etter konkursen fra 15-21 desemner før vi overtok domenet. Jeg tror ikke potensialet til iNyheter er dårligere enn Resett. På sikt tvert imot. Vi har derfor som mål å komme oss over 40.000 unike brukere daglig som gjennomsnitt i løpet av det neste året. Hvis dere som allerede leser oss, er med å «spre ordet», burde det og kanskje mer til være mulig.

Vi har så langt fått omlag 450 abonnenter. På sitt meste hadde Resett 2700 abonnenter, så her tror vi det er en del å gå på. Vi har en svært lav årspris på 695 kr. Og hvis vi får tilstrekkelig med abonnenter, håper vi å kunne holde prisen så lav. Månedsprisen ligger på 139 kr.

I tillegg verdsette vi alle donasjoner på Vipps (763291), bankkonto (1506.80.92768), og direkte til oss på Paypal.

Litt om økonomien og strategien videre. Vi er realister og tør ikke kalkulere med store budsjetter. Vi skal klare å levere et produkt enda litt bedre enn det dere allerede har sett fra oss de siste månedene på et budsjett rundt 3-3,5 millioner i året. Det er til sammenlikning under halvparten av det vi brukte under min tid i Resett. Vi har funnet måter å spare inn.

Til sammenlikning får Klassekampen 40 millioner i året bare i pressestøtte. Dagsavisen, Vårt Land, Nationen, Dagen, Bergensavisen for alle mellom 15-35 millioner hvert år fordelt av Stortinget fra nordmenns skattepenger. Disse gammelmediene har budsjetter på det dobbelte av det igjen.

Jeg tror vi skal klare å hente inn ca. 30 prosent av vårt beskjedne budsjet gjennom annonseinntekter. I sær hvis lesertallene fortsetter å vokse opp mot det vi har ambisjoner om. Det betyr at vi «kun» trenger å hente inn omlag 2-2,5 millioner i året fra leserne. Det er ikke mer enn en 100-lapp i året fra en «hard kjerne» av 25.000 lesere. Eller det er ca. 2000 abonnenter pluss noen donasjoner på vipps (763291) og bankonto (1506.80.92768) og Paypal, som vi vet de sjenerøse av dere bidrar med. Jeg tror denne ambisjonen er innen rekkevidde. Det er betydelig mindre i bridrag fra lesere enn vi fikk inn under min tid i Resett.

Hjelp oss på veien. Tegn abonnement her.

Men vi er avhengig av at dere faktisk bidrar. Og skulle vi få inn mer, vil det gå til å styrke dybdejournalistikken. For det vi klarer med 3-3,5 millioner i årsbudsjett er å holde dere oppdatert med et spekter av saker fra inn- og utland der vi ligger på ca. 14-18 artikler om dager. Det gir dere god bredde – og der gir interessant variasjon for kommentarfeltet å sette tennene i.

Vi klarer også å lage en del egensaker samt podkaster på et slikt budsjett, men det vil være temaer vi ikke klarer å dekke så godt som vi kunne ønske. Men de ambisjonen får eventuelt komme senere når vi ser hva vi kan få til i partnerskap med «kundene» våre, det vil si leserne.

Som jeg har sagt og skrevet tidligere, kommer vi ikke til å søke om pressestøtte. Det er å kaste bort tiden. Vi får heller rendyrke et utenforskap og stå fullstendig uavhengig av alle tilpasninger til stat, myndigheter og de politisk korrekte gammelmediene i dette landet.

Og så noen ord om kommentarfeltet. Vi har også der sett en betydelig økning i aktiviteten etter oppkjøpet av resett.no. Det kommer nå inn mellom 1600-1900 kommentarer daglig. til sammenlikning var det på det meste et snitt på 2200-2500 kommentarer på Resett. Men de siste månedene var det betydelig mindre hos sistnevte. For iNyheter innebærer antallet et snitt på over 100 kommentarer per artikkel. Dermed er vi allerede det desidert mest aktive kommentarfeltet i Norge.

Kommentarfeltet har vi sluppet veldig «løs» og vi fortsetter å klare oss uten forhåndsmoderering. Og det er åpent 24 timer i døgnet. Det gir dere som kommenterer en unik opplevelse og en dynamikk i kommentarfeltet som man kke klarer å ha når man forhåndsmoderer. Men vi er avhengig av at dere holder dere i skinnet og antar en anstendig tone. Men foreløpig har det gått ganske bra, synes vi.

På iNyheter må man gjør et aktivt valg om man vil ha opp kommentarfeltet under artiklene ved å trykke på «Vis kommentarer». Vi synes også dette fungerer godt. De som vil delta og/eller bare lese i kommentarfeltet, kan gjøre det. De som foretrekker å kun lese artiklene, kan gjøre det. Det vi ser så langt er at om lag 1 av 3 velger å lese kommentarfeltet under artiklene. To av tre dropper det.

Gitt at vi er en liten redaksjon, kan kommentarfeltet fungere som et godt supplement ved at tilleggsopplysninger kommer frem, med lenker til andre interessante artikler, korreksjoner til uklarheter og eventuelle feil i artiklene kan rettes opp osv. I tillegg til en god porsjon krangling og spydigheter som utveksles mellom debattantene, selvfølgelig.

Dette er kort fortalt hvor iNyheter står nå og hva målsettingen er når det gjelder innhold og økonomi. Vi har flere lesere enn vi trodde vi skulle ha på dette tidspunkt, men ambisjonene er fortsatt vekst. Strengt tatt er det ingen god grunn til at vi ikke skulle kunne få flere hundre tusen daglige lesere hvis folk bare blir klar over oss. Nordmenn er vanedyr og leser fortsatt nettsidene til VG, Dagbladet, NRK, TV2 og Nettavisen i et stadig kjør. Men vil de ha reell variasjon, burde de komplementere med å besøke iNyheter også.

Og så trenger vi at dere lesere bidrar. Nå har dere fått et innblikk i hvordan vi planlegger økonomien og hva vi trenger som et minimum for å levere et produkt dere alle kan nyte godt av.

Ha en fortsatt strålende vinter!

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

iNyheter har kjøpt opp Resett

mest lest