Zelenskyj: Lederen for OL er velkommen til frontlinjen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. januar 2023 | 07:17

Onsdag åpnet Den internasjonale olympiske komité (IOC) døren for at russere og hviterussere kan delta under nøytralt flagg under sommerlekene. Dette skaper sinne i Ukraina.

Nå har Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, invitert komiteen og dens president, Thomas Bach, til frontlinjen i Bakhmut, slik at de selv kan se russernes død og ødeleggelse i Ukraina.

– Jeg inviterer Mr. Bach til Bakhmut. Så han kunne se med egne øyne at nøytralitet ikke eksisterer, sa Volodomyr Zelenskyy i en tale delt på sosiale medier.

Bakhmut, i den østlige regionen Donetsk, er for tiden episenteret for kampene i Ukraina.

Zelenskyj la til at enhver russisk idrettsutøvers flagg ville bli farget med blod, rapporterte den arabiske kringkasteren Al Jazeera.

Bach sa fredag at russiske og hviterussiske idrettsutøvere kan håpe å konkurrere i OL i Paris i 2024, men bare hvis de konkurrerer under nøytralt flagg.

Oppdraget er å samle idrettsutøvere fra hele verden, «spesielt når landene deres er i konflikt,» sa Bach under en pressebriefing i den tyske byen Oberhof.

I en uttalelse onsdag sa IOC at styret møttes for å vurdere saken, og «det store flertallet av deltakerne» hadde uttrykt at ingen utøver bør hindres i å konkurrere bare på grunn av passet deres og at regjeringer ikke må bestemme hvilke idrettsutøvere som kan delta i hvilken konkurranse og hvilke idrettsutøvere som ikke kan.

Ukraina etterlyser nye moderne jagerfly: – Fordelene på slagmarken vil være enorme

mest lest