Ukraina etterlyser nye moderne jagerfly: – Fordelene på slagmarken vil være enorme

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. januar 2023 | 05:39

President Volodymyr Zelenskyj roste beslutningen fra vestlige allierte med å sende stridsvogner, men oppfordret til rask levering av nye våpen.

Forpliktelser fra USA og Tyskland om å sende avanserte stridsvogner for å motvirke russisk aggresjon har blitt hyllet som «bare begynnelsen» av en høytstående tjenestemann i Ukraina, som sa at hundrevis av stridsvogner var nødvendig. Kyiv fornyet også sine oppfordringer til vesten om nye jagerfly.

Andriy Yermak, leder av Ukrainas presidentadministrasjon, kom med kommentarene da president Volodymyr Zelenskyj roste beslutningen fra vestlige allierte, og oppfordret dem til å gi store mengder stridsvogner raskt, skriver The Guardian.

– Nøkkelen nå er hastighet og volum. Hurtighet i trening av våre styrker, hurtighet i å levere stridsvogner til Ukraina, sa han i sin nattlige videotale onsdag.

President Joe Biden godkjente å sende 31 M1 Abrams-stridsvogner til Ukraina, etter uker med spekulasjoner. Reverseringen av USAs posisjon kom etter at Tyskland bekreftet at de ville gjøre 14 av sine Leopard 2A6-stridsvogner tilgjengelige for Ukraina, og gi partnerlandene tillatelse til å reeksportere tysk produserte stridsvogner.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter onsdag at Norge vil sende stridsvogner til Ukraina.

– Nå har stridsvogner blitt veldig ettertraktet. Norge og regjeringen støtter at det doneres stridsvogner til Ukraina. Norge skal være med, sier Gram til NRK.

Vestlige tjenestemenn mener at 100 stridsvogner kan være nok til å gjøre forskjellen når det gjelder å kjempe mot en russisk våroffensiv og deretter gjenerobre territorium. Den første delen av Leopard 2-stridsvogner forventes å ankomme om tre måneder.

Zelenskyj sa også at han hadde snakket med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og bedt om forsyninger av langdistanseraketter og fly.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sa at han også hadde snakket med Polens utenriksminister Zbigniew Rau om jagerfly, en forespørsel som gjentatte ganger har blitt sendt til NATO-allierte uten å lykkes.

Jurij Sak, som er rådgiver for Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov, sier jagerfly vil være «det neste store hinderet».

– Hvis vi får dem, vil fordelene på slagmarken bare være enorme, sa han.

– Det er ikke bare F-16. Fjerde generasjons fly, det er dette vi ønsker, la han til.

Tidligere oppfordringer om amerikanskproduserte jetfly har ikke ført frem, men den nederlandske regjeringen sa nylig at den ville vurdere å overføre noen av sine 50 fly i samordning med allierte. Ukraina har til nå bare mottatt fly fra sovjettiden og reservedeler til sitt luftvåpen.

Nå kommer korrupsjonen til overflaten i Ukraina. Flere topper avsatt eller trekker seg

mest lest