Norge sender Leopard 2 stridsvogner til Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 26. januar 2023 | 03:29

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter at Norge vil sende stridsvogner til Ukraina.

– Nå har stridsvogner blitt veldig ettertraktet. Norge og regjeringen støtter at det doneres stridsvogner til Ukraina. Norge skal være med, sier Gram på Dagsnytt 18.

Men han vil ikke si hvor mange som skal sendes til Ukraina, men påpeker at de har Leopard 2A4 stridsvogner.

– Det skal understøttes av trening av ukrainske soldater og finansiering. I sum skal vi få støttet Ukraina best mulig i en forsvarskamp, sier Gram.

USAs president Joe Biden har bekreftet at USA sender 31 Abrams-stridsvogner til Ukraina.

– Leveringen kan skje i løpet av noen måneder, og opplæringen av ukrainske styrker kan starte så fort som mulig, sa Biden. Pentagon har tidligere vært skeptiske på grunn av at stridsvognene er kostbare, avanserte og krever betydelig opplæring.

Det har vært en diskusjon om det svekker Norges sikkerhet å gi bort stridsvogner. Gram svarer at det er viktig for Norges sikkerhet å stoppe Putin.

Oberstløytnant ved Forsvarets høyskole, Geir Hågen Karlsen, mener det er viktig at Norge og deres allierte sender moderne stridsvogner som er så like hverandre som mulig.

– Hvor det er likhet i utdanningen og en mye enklere logistikk, enn at de får få mengder av veldig mange forskjellige typer som i praksis blir veldig vanskelige å operere, sier han.

Tidligere forsvarssjef Harald Sunde mener Norge sammen med andre land må gi mellom 100 og 300 stridsvogner til Ukraina.

– Situasjonen er nå kritisk for Ukraina, som har kjempet snart et år. De står stille. De roper på hjelp, og vi må være solidariske, sier han til NRK.

Russisk ambassadør om USAs stridsvogner: – Vil bli ødelagt som alt annet Nato-materiell

mest lest