Korrupsjonsraid blant høytstående ukrainske ledere: – Svindel på millioner av dollar

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 02/02/2023 | 06:16

Luksusklokker, designerklær, biler og seddelbunker, er noe av det Ukrainas sikkerhetstjeneste har funnet hos en rekke høytstående ukrainske ledere.

Det er flere høytstående ukrainske ledere som har fått sparken eller forlatt sine poster etter korrupsjonsanklager.

Selv sjefen for skattemyndighetene i Kyiv anklages for svindel på millioner av dollar etter en razzia i et av hennes fire hjem. Der fant de dyre smykker, luksuriøse designerklær og klokker – og seddelbunker tilsvarende 1,7 millioner norske kroner. Etterforskere mente kvinnens livsstil ikke passet hennes oppgitte inntekt, skriver The Guardian.

Sjåføren hennes ble også funnet å ha en bil på 100.000 dollar registrert i hans navn, selv om mannens inntekt de siste årene ikke var mer enn 8000 dollar, hevdet Ukrainas statlige etterforskningsbyrå SBI.

Artikkelen fortsetter.

Etterforskerne hevder at kvinnen hadde brukt sin posisjon til å redusere skatteregningene til enkelte personer og selskaper.

Klokker som SBI sier ble funnet hjemme hos kvinnen. Foto: Ukrainas statlige etterforskningsbyrå

På onsdag ble også flere sjefer i Tolletaten blitt sparket.

En tidligere Zelenskyj-alliert, some er en av Ukrainas rikeste, fikk også boligen sin ransaket etter mistanke om tollunndragelser.

Det er også avdekket underslag av over en milliard dollar ved Ukrainas største olje- og raffinerselskaper, ifølge Reuters.

– Vi vil ikke la noen svekke vår stat. Jeg takker alle politifolk som utviste makten i lovverket og staten i dag, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sin videotale til folket onsdag.

– Dessverre, på noen områder, er den eneste måten å garantere legitimitet å endre lederskap i tillegg til innføringen av institusjonelle endringer. Endringer som gjør det som trengs så folk ikke blir skitne, sier presidenten videre.

Hunter Biden mistenkes for å ha solgt gradert informasjon fra pappa Joe Biden

mest lest