Putin: Vi står overfor tyske stridsvogner igjen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 03/02/2023 | 06:06

Vladimir Putin sammenlignet Russlands invasjon av Ukraina med kampen mot Nazi-Tyskland.

Putins kommentarer kom torsdag under en markering av 80-årsdagen for avslutningen av slaget om Stalingrad.

Med henvisning til Tysklands beslutning om å sende stridsvogner til Ukraina, sa den russiske presidenten at historien gjentok seg.

– Det er utrolig, men sant. Vi blir igjen truet av tyske Leopard-stridsvogner, sa Putin i en tale i Volgograd – det nye navnet på Stalingrad.

Putin antydet  under talen at han kunne forsøke å bevege seg utover konvensjonelle våpen, skriver BBC.

– De som håper å beseire Russland på slagmarken forstår ikke at en moderne krig med Russland vil være veldig annerledes for dem, sier Putin.

– Vi sender ikke våre stridsvogner til deres grenser, men vi har midler til å svare. Det vil ikke være begrenset til bruk av pansret maskinvare. Alle må forstå dette, la han til.

Kremls talsperson Dmitrij Peskov nektet å utdype Putins kommentarer, men fortalte reportere at «etter hvert som nye våpen leveres av det kollektive Vesten, vil Russland i større grad utnytte sitt potensial til å svare».

Putin var i Volgograd for å markere årsdagen for slutten på andre verdenskrigs slag om Stalingrad, der den sovjetiske hæren erobret nesten 91 000 tyske soldater i et stort vendepunkt i krigen.

Over en million mennesker omkom i kampen.

Les også: Forbereder et storstilt angrep – har mobilisert 500.000 soldater

Volgograd ble midlertidig omdøpt til Stalingrad for dagen for å markere jubileet, og tidligere denne uken ble en ny byste av den tidligere sovjetiske lederen Joseph Stalin avduket.

Stalin – som ledet Sovjetunionen mellom 1924 og sin død i 1953 – ble anklaget for å ha organisert en hungersnød i Ukraina mellom 1932-33.

Hendelsen – kalt Holodomor av ukrainere – drepte anslagsvis fem millioner mennesker og ble anerkjent som et folkemord tidligere denne uken i Bulgaria.

Putin har gjennom hele krigen i Ukraina hevdet at invasjonen er en kamp mot nasjonalister og nazister.

Og han vendte tilbake til temaet gjennom hele talen.

– Nå ser vi dessverre at nazismens ideologi, allerede i sin moderne forkledning, i sin moderne manifestasjon, igjen skaper direkte trusler mot sikkerheten til landet vårt, sa han.

– Igjen og igjen må vi slå tilbake aggresjonen fra det kollektive Vesten.

Men han lovet at Russland hadde et svar for ethvert land som truet landet.

Korrupsjonsraid blant høytstående ukrainske ledere: – Svindel på millioner av dollar

mest lest