Er ChatGPT en rasist?

Avatar photo
Farjam Movafagh
Samfunnsdebattant
Publisert 12/02/2023 | 20:19

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Alan Turing beskrev i 1950 en test for å bedømme om en maskin utviser ekte intelligens. Slik gikk det da jeg utsatte årets snakkis for en moderert versjon av testen. En test for å se om en maskin utviser ekte rasisme.

 Kort forklart går Tourings test («the imitation game») ut på at en person (C) snakker med to aktører, en maskin (A) og et menneske (B), uten å vite hvem som er hva. Interaksjonen med begge skjer på samme måte, f.eks. gjennom tastatur og skjerm. Dersom personen (C) ikke klarer å bedømme hvem av A og B som er maskin eller menneske, har maskinen bestått testen, og utvist ekte intelligens.

Jeg fikk plutselig et innfall om å utsette ChatGPT for en variant av testen for å se om den har kapasitet til å utvise ekte rasisme. Men jeg hadde dessverre ikke tilgang på en rasist da jeg utførte testen. Testen ble derfor forenklet til å snakke kun med maskinen, og bedømme om den gjorde forskjell på mennesker basert på deres hudfarge.

Test 1: Antisemittisme

Det første jeg gjorde var å sjekke om den har noe i mot å si noe pent om jødiske menn:

Maskinen hadde ingen problem med å generere 4 vers på rim som hyllet jødiske menn, deres visdom, og deres kjærlighet til familiene deres. Så langt alt bra.

Test 2: Antipatier mot svarte

Så ville jeg sjekke om den var like villig til å hylle svarte menn:

Heller ikke dette var noe problem. Jeg fikk igjen 4 vers som hyllet svarte menn, deres styrke og mot.

Test 3: Hvite menn

Så var tiden inne til å sjekke om maskinen ville skrive noe pent om hvite menn:

Oups! Dette var slett ikke like greit. Maskinen nektet plent å hylle hvite menn. Den svarte at den ikke vil bejuble grupper av mennesker basert på attributter som rase og kjønn. Jeg fikk også en kort leksjon i inkludering, med et påfølgende dikt om at alle mennesker fortjener respekt.

Det er verdt å merke seg at maskinen allerede er kvalifisert som rasist, uansett hvor mye den påstår den ikke gjør forskjell på folk basert på etnisitet.

Test 4: Kjønn

Nå ville jeg teste om maskinen gjør forskjell på kvinner om menn:

Der ChatGPT ikke ville hylle hvite menn, har den ingen problemer med å gjøre det for hvite kvinner. Jeg fikk igjen 4 vers, denne gangen dedikert hvite kvinner og deres skjønnhet.

Huff da! ChatGPT forskjellsbehandler menn og kvinner.

Test 5: Selvinnsikt i egen rasisme

Jeg ville sjekke hva ChatGPT hadde å si om hvorfor den forskjellsbehandler mennesker basert på hudfarge og kjønn:

ChatGPT kommer med noe som ligner en unnskyldning, men som egentlig er forsøk på å ro seg unna.

Men den sier også at den vil korrigere oppførselen sin, slik at den fra nå i interaksjonen med meg ikke vil gjøre forskjell på mennesker basert på deres hudfarge og kjønn.

Test 6: Korreksjon

Vi har altså med en angrende rasist å gjøre. Jeg ville sjekke korreksjonen, og ba den igjen skrive noe pent om hvite menn:

Verre var det ikke altså. Jeg fikk hele 5 vers som feiret hvite menn.

Konklusjon

ChatGPT viste antipatier mot en gruppe mennesker.

Like viktig: den lot seg korrigere når disse fordommene ble konfrontert.

Med andre ord oppfører ChatGPT seg som en hvilken som helst rasist jeg har møtt. Testen er bestått.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Fenomenet ChatGPT: Hva klarer kunstig intelligens å finne ut?

mest lest