Siktet for blasfemi: Ble drept av lynsje-mobb

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 12/02/2023 | 19:32

En mobb stormet en politistasjon øst i Pakistan i går, lørdag, hvor de tok en mann anklaget for blasfemi fra varetekt og lynsjet ham. Hendelsen føyer seg inn i rekken landets siste religionsrelaterte drap.

Muslimen Muhammad Waris, som var i 30-årene, satt i politiets varetekt i Nankana Sahib i Punjab-provinsen, siktet for å ha ødelagt en koran.

– Den sinte mobben stormet politistasjonen ved hjelp av en trestige, dro ham ut og slo ham i hjel, sa en talsperson for politistasjonen til The Guardan, og fulgte opp med:

– Etter lynsjingen var de enda ikke fornøyde, og prøvde å brenne kroppen hans.

Hendelsen kommer som følge av en rekke tilsvarende saker fra deler av Pakistan hvor muslimer utgjør en majoritet av befolkningen, der det former seg mobber som utøver vold drap på mennesker anklaget for blasfemi.

I følge pakistansk lov skal blasfemi straffes med døden.

Hundrevis av mennesker stormer politistasjonen, hvor mobben dro en mann etter bena, kledde ham naken og slo han ihjel. Politiet hadde ikke kontroll på situasjonen.

Nå har en video av hendelsen blitt publisert på Twitter.

Artikkelen fortsetter.

I følge internasjonale og pakistanske rettighetsgrupper er blasfemianklager ofte brukt til å presse religiøse minoriteter og som taktikk under personlige vendettaer. Selv påstander om blasfemi kan føre til voldssaker.

Blant de som arbeider for å rette kritikk til myndighetenes handlingslammelse, og for å åpne en diskusjon om det sensitive tema i Pakistan som er blasfemirelatert vold, finner vi The Human Rights Commission of Pakistan (HRCP).

–  HRCP er dypt sjokkert over den brutale lynsjingen av en mann stormet av en mobb i Nankana Sahib, etter anklager om blasfemi. Dette er nok en feil av staten i å forhindre pøbel-«rettferdighet». Lip service [å si at du er enig i noe, men ikke gjør noe for å støtte det, red.anm] og svake tiltak mot rettshåndhevere fremstiller staten som en hjelpeløs observatør, ikke en beskytter av borgernes liv og eiendom, sa gruppen.

Forrige uke slo HRCP alarm over den økende utfordringen med blasfemisaker ved publisering av rapporten Et trosbrudd: Religions- eller trosfrihet i 2021-22.

Koranbrenning må tolereres

mest lest