NHO-sjefen: Det er ikke dyrt med mat i Norge

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. februar 2023 | 05:51

NHO-sjefen tar butikkene i forsvar.

– Akkurat nå synes jeg debatten bærer preg av at man peker på noen. Samfunnsansvar er også å sikre at butikken går i pluss. Det er bra å tjene penger og å ha lønnsomme bedrifter, sier sjefen for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Ole Erik Almlid til VG.

Han mener butikkkjedene til tider har blitt utpekt som synderen for de høye matprisene.

– Vi ser det blant annet fra regjeringshold og generelt i debatten nå. Det virker som det har bredd seg en feilaktig oppfatning om store marginer hos kjøpmennene. Tre-fire prosents margin er nest lavest i varehandelen i Norge. Kun elektronikkbransjen driver med lavere marginer, sier Almlid.

Ifølge Dagens Næringsliv, så er det fortsatt penger i å drive butikk. På fem år har NorgesGruppen og Reitan-konsernet økt sine overskudd med fire milliarder kroner, og resultatmarginene har gått i været.

– Ja, som i veldig mange andre bransjer. Men hvis du begynner å få marginer som går lavere enn nå, så er det et problem faktisk for mange innenfor. Altså hvis du synes at overskuddet er et problem, da kan du prøve å gå med underskudd. Da er butikken fort borte, forklarer NHO-sjefen.

Les også: Mener dagligvarehandelen bør tape penger

Etter at matprisene har økt mye i det siste, så mener Almlid fortsatt at mat ikke er dyrt i Norge.

– Nei, det synes jeg ikke. Jeg forstår at noen vil reagere på at jeg sier det. Ja, prisene har økt mer enn vi er vant til, og jeg skjønner godt at det er krevende for mange. Skal butikkene overleve, må de ha et visst overskudd. Det er realiteten. Og nordmenns budsjettandel på mat er blant de laveste i Europa, sier han.

Etter Sveits har Norge Europas dyreste mat. Men vi bruker mindre av lønnen vår på mat enn utlendinger.

Mat-bevegelse mener prishoppet er positivt: – Vi har vært bortskjemte

mest lest