Elon Musk skyter opp russisk kosmonaut

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. mars 2023 | 09:02

Tidligere major i det russiske luftforsvaret, kosmonauten Andreij Valerievich Fediaev, ble torsdag morgen sendt ut i rommet med en Falcon 9-rakett.

Klokka 06:34 torsdag morgen begynte turen til rommet for Andreij Valerievich Fediaev, og tre andre romfarere inne i romfartøyet Dragon Endeavour.

De skal til Den internasjonale romstasjonen. Der skal de være i nærmere ett halvt år.

Elon Musks romfartsselskap SpaceX, har kontrakt med Nasa om å sende astronauter og kosmonauter til Den internasjonale romstasjonen.

Det første oppskytningsforsøket ble mandag avbrutt på grunn av tekniske problemer, som er første gang SpaceX  har måtte avbryte en oppskytning av mennesker på grunn av sviktende teknikk, skriver NRK.

Nye besetninger til romstasjonen blir skutt opp både fra Russland og USA. Det er normalt at besetningene består av representanter fra flere nasjoner. En amerikansk astronaut som nå er ombord i stasjonen ble sendt opp med en russisk Sojus. Nå er en kosmonaut skutt opp med en amerikansk Dragon.

De vil erstatte et amerikansk-russisk-japansk mannskap som har vært der oppe siden oktober.

Tre romfarere som skulle hjem til jorden med et russisk romfartøy må bli værende i ytterligere et halvt år. Romfartøyet deres sprang lekk, og kan ikke brukes av mennesker.

Kina advarer Elon Musk etter covid-lab kommentarer

mest lest