Trygve Hegnar: – På tide å sette samene på plass

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 4. mars 2023 | 08:13

«Grådige samer» kaller Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar lørdagens lederartikkel.

Det er Fosen-saken han tar for seg. Hegnar anerkjenner dommen fra Høyesterett om at, «vindkraftutbyggingen vil ha en vesentlig negativ effekt på reineiernes mulighet til å dyrke sin kultur på Fosen,» men han mener riving av de 151 vindturbinene som hadde en samlet pris på seks milliarder ikke kan forsvares – fra et økonomisk perspektiv.

Hegnar mener det får være måte på:

«Ingen har lagt seg så flatsom Olje- og energiminister Terje Aasland. Etter møtet med presidenten i sametinget og representanter for reineierne, lå Aasland under gulvet eller parketten. Beklager, beklager, beklager.

Men det var ikke nok. Samene og deres støttespillere vil ha vindturbinene i Fosen revet – uansett hvor flatt Aasland ligger, og han sa til og med at han var glad for demonstrantene som inntok resepsjonen i departementet,» skriver han.

Det er 2100 reinsdyr på Fosen, til sammen seks samiske reinfamilier har virke sitt der. Hvor mye har de egentlig tapt i kroner og øre etterspør Hegnar. Han virker ikke overbevist om at tapene er særlig store.

Men kravene er uansett at vindmøllene skal rives.

– Storsamfunnet kan ikke finne seg i at reineierne vil rive ned uansett pris. Spørsmålet kan heller ikke avgjøres av om noen titalls samer sperrer adgangen til noen departementer noen dager. De kan reise hjem nå, skriver Hegnar og mener det må tas med i betraktning at vindturbinene på Fosen produserer «grønn strøm til hele Trondheim by.»

– Vi kan ikke la samene herje med oss. Ved en dialog mellom departement, grunneiere og samer bør dette kunne løses. Det hjelper ikke at statsråd Aasland blir enda flatere. Det er på tide å sette samene litt på plass. Vindturbinene i Fosen vil ikke bli revet, slår Hegnar fast.

Trygve Hegnar harselerer med regjeringen: – Batterifabrikkene tar kaka

mest lest