Hos disse gruppene har FrP appell

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10/03/2023 | 21:19

FrPs støttespillere er på ingen måte «jevnt fordelt».

I TV 2 siste meningsmåling for mars får Fremskrittspartiet en oppslutning på 14,4 prosent. Det er bare 2 prosent bak Ap. Det er det høyeste FrP har blitt målt til siden de gikk ut av regjering i januar 2020.

Men hvem er disse tilhengerne til FrP?

TV 2 har denne gang presentert bakgrunnstallene fra målingen for å se nærmere på årsaken til Frps vekst.

Kvinner: Mens Fremskrittspartiet fikk en oppslutning på bare 5 prosent blant kvinnelige velgere i februar, er det økt til 11 prosent i mars.

Og blant mannlige velgere er Fremskrittspartiet allerede betydelig større enn Arbeiderpartiet, med en oppslutning på 18 prosent mot APs 13 prosent.

Og FrP og Ap er som speilvendte versjoner når det gjelder appell til hhv kvinner og menn. Ved valget i 2017 fikk FrP 19 prosent av menns stemmer og 11 prosent av kvinnenes.

I 2021 fikk de 15 prosent av menns stemmer og 8 prosent av kvinners stemmer.

For Ap var tallet 24 prosent av menns og 30 prosent av kvinners stemmer i 2017 og 23/29 i 2021.

SV viser en enda tydeligere tendens enn Ap i overvekt kvinner. Høyre noe overvekt menn. For andre partier er det nokså jevnt mann/kvinne.

Tall hentet fra SSB.

Aller størst er Frp blant menn over 60 år, der 22 prosent av spurte velgere sier de ville stemt Frp hvis det var stortingsvalg nå.

I tillegg varierer oppslutningen fra landsdel til landsdel, skriver TV 2. Fremskrittspartiet er større enn Arbeiderpartiet både i Midt-Norge og på Østlandet utenom Oslo.

INP klart størst av «Andre»: Dette er småpartienes februaroppslutning (+)

 

mest lest