Intern strid om regjeringsdeltakelse

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 12/03/2023 | 14:41

I går, lørdag, hadde Rogaland AP fylkesårsmøte i Sandnes. Der ble det luftet irritasjon over samarbeidet med SP, som får skylden for dårlige målinger.

– Jeg har ikke samvittighet til ikke å si det, men vi kan ikke bruke hundrevis av millioner med kroner for å reversere sammenslåtte kommuner og fylkeskommuner når vi har en rekke andre ting som vi burde bruke pengene på, sier gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige.

Nå åpner han for å avslutte regjerings­prosjektet med Senter­partiet. For høy pris å betale, sier han.

Det kommer bare dager etter at Fredrik Mellem fra Oslo AP gikk ut i VG, hvor også argumenterer mot regjeringssamarbeidet med Sp. Mellem illustrerer samarbeidet som et mislykket ekteskap. Enten må SV inn eller Senterpartiet ut, argumenterer han.

Støre er ikke enig.

– Jeg er overrasket over innlegget til Dag Mossige. Jeg respekterer det, men sånn er demokratiet. Vi får ikke til dette alene, og vi får til mye av vår politikk i regjering, sier han.

Mossige mener på sin side frustrasjonen er delt av flere.

– Jeg hører det samme som jeg mener, og jeg er sikker på at vi kunne fått et bedre regjeringssamarbeid med flere av partiene på venstresiden.

Det er ingen tvil om at de lave meningsmålingene, som stadig når nye bunnivå, preger stemningen internt.

– Det stormer rundt oss, nå må vi vise det beste av oss, sa Støre.

Skylden på den lave oppslutnignen legger han på inflasjonen.

– Jeg skjønner hvorfor vi har så dårlige meningsmålinger når renten går opp og prisen på Zalo stiger. Det vil ta tid, men vi skal fikse at det blir bedre for folk, sa Støre til årsmøtet.

Les også: Risikerer å ryke ut av Stortinget

Samtidig er det ikke bare regjeringssamarbeidet og meningsmålingene som preger den dårlige stemningen. Det foregår også en maktkamp i toppledelsen.

Ap-ordfører Arne Fossmo vil bytte ut flere i det øverste sjiktet, og nevner på både Bjørnar Skjæran og Kjersti Stenseng, i tillegg til å foreslå at Jonas Gahr Støre også bør vurdere sin stilling.

Støre vil på sin side «ta ansvar ved å bli sittende».

– Jeg har ikke tenkt å stå av nå når det krevende, men og store muligheter. Fossmo får henvende seg til valgkomiteen hvis han vil ha endring, svarer statsministeren.

Fornyelse vil det imidlertid bli. Det varsler LO-leder Peggy Hessen, som nå også leder valgkomiteen i Arbeiderpartiet.

– Valgkomiteen er opptatt av å foreslå et sentralstyre som bidrar til fornyelse, og som også representerer hele bredden i partiorganisasjonen på en god måte, sa hun tidligere til NRK.

Regjeringens handlingsplan: Vil lære folk opp i altomfattende Pride-ideologi (+)

 

mest lest